Decemberi ajurvéda

Erős változásban van körülöttünk az időjárás ezekben a napokban, és majd az Ünnepek is közelednek, érdemes tehát időt szánni arra, hogy átgondoljuk, hogyan tudunk harmonikusan, az időszak testi-lelki és energetikai jellegzetességeit figyelemben tartva, akár ajurvédikus gondolatokat is megfontolva hangolódni a Karácsony időszakára.


(Az alábbiak a Négy Évszak Ajurvéda Nőknek kurzus résztvevőinek  íródtak, ízelítőül a jövő évi közös munkához, de nagy örömmel osztom meg ebben az időszakban mindannyiótokkal, szeretettel kívánva békés decembert, adventet! – Réka)

winter_road_to_Oroszi
Hó az Orosziban felénk vezető úton

LELKIEK:

Az ajurvéda komplex tudomány, és bár az étkezéssel kapcsolatos útmutatásairól ismert a leginkább, az élet mély ismeretéről szóló, általános életvezetési tanácsai ezen bőven túl mutatnak. Az alábbiakban tehát először a lelkiekre vonatkozó, ajurvédikus szellemben fogant gondolatokat osztok meg Veletek:

Őszből télbe fordultunk és ez a váltás az év leghosszabb éjjeleihez közelítve erősen megérződik testünkben, lelkünkben. Amennyire az Ünnepekre való készülődés az egyik kedvenc időszakom az évben (kinek nem?) és nálam is lelkes, belső készülődéssel telnek ezek a tél eleji napok, a modern világnak van még egy külön felvillanyozó hatása: gondoljunk arra, hogy ebben a hosszabbodó sötétségben hány mesterséges csillag ragyog a kirakatokban!

autumn1
Késő ősz: begyűjtés, fészkelés

Érdemes arra figyelni, hogy egyensúlyban maradjunk magunkon belül, és a természet valódi hívását ne fedjük el túlzó aktivitással. Az ajurvéda szerint az ősz korai fontos témája a begyűjtés, a fészkelés, ám itt ősz és tél fordulóján már úgymond a “gyökérenergiák” hívnak magukkal lefelé és befelé magunkba. Pár hete, arcunkat a hűvösödő őszi  fényben fürösztve még láthattuk a természet utolsó bőségeit, ajándékait, ideális esetben korábban sikeresen feltöltekeztünk az utolsó napsugarakkal, meleggel.

Gyökérenergiák Orosziban

De a kelta Samhain ünnep havában, november második felétől elérkezett az az idő, amikor a régi világ emberei a külső világtól ételre, energiára, inspirációra már nemigen találhattak.  A modern világban is érezhető, ahogy bensőségesebbre fordul a hangulatunk. Egy befelé és lefelé húzó energetikai folyamat indult el tehát már az ősz végén, de ez igazán most kezdi el éreztetni hatását. Ez a folyamat egészen tavaszig tart majd, tehát még csak az elején tartunk.

Az ajurvéda több, mint 5000 éves tudománya nagy ívekben, szezonális tendenciákban gondolkodik, és azt javasolja, ne pazaroljunk. Ne szórjuk külső és belső energiánkat feleslegesen, mert jön még a január, a február, szükségünk lesz majd a tartalékainkra, hogy a modern világban oly jól ismert tél végi depresszió, vagy legyengült immunrendszer, vagy megfogyatkozott testi vitalitás (és ennek következtében nehézkes testi érzetek, vagy akár a halmozódó zsírpárnácskák) ne keserítsék meg akkor napjainkat.

Most kell elkezdeni a tél végére, “prevenciós jelleggel” gondolni — nem pedig majd akkor a tüneteket kezelni…

Élvezd tehát a Karácsony előtti időszakot – nagyon is! De úgy tedd, az töltsön, ne pedig kimerítsen. Táplálkozz tehát kis, napi élmény adagokkal (mi az idei Négy Évszak Ajurvéda Nőknek programban saját magunknak írtunk napi önkényeztetési adventi örömkalendáriumot). Örvendeztesd meg magad minden nap egy pár percnyi kényeztetéssel, legyen az csupán néhány perc szép zene meghallgatása egy kedvenc bögréből elszürcsölt tea társaságában. Nem a nagy dolgok számítanak igazán, hanem azok “gesztusok”, amivel azokat tesszük, adjuk, fogadjuk.

december5
Bensőnkben a kincsek

Engedd magad bele abba a folyamatba, aminek úgy sincs értelme ellenállni: a lelkiekben befelé fordulásnak és energetikai értelemben lefelé mozgásnak húzó ereje a természetben mindenhol megmutatkozik. Bár a december még másról szól, de tartsd fejben, hogy a késő tél idején majd nemcsak a sötétség, de a mélység, az elmélyülés is társad lesz. Furcsa erre gondolni, mert nem így szocializál minket a külső világ, de hatalmas kincsek vannak méhünk mélyén, melyekre majdhogynem csak abban az ingerekben “vákuumos” időszakban lelhetünk  rá. Tapasztalt tél végi méhbe merülős nőtársaim talán még emlékeznek arra, hogy megfelelő felkészüléssel milyen mértékű töltekezéssé is válhat az évnek ezt a (január vége február eleje környéki) karakteres időszaka.

Naplózz

… ezekkel a gondolatokkal a háttérben. Ha nem szeretsz írni, akkor csak fejben ízlelgess, reflektálj a következőkre:

  • Mi az, ami magaddal kapcsolatban a leginkább foglalkoztat mostanában. Mik a pillanatnyi kérdéseid? Nem kell, hogy válaszaid legyenek, de tölts időt a kérdéseid pontos, konstruktív megfogalmazásával, fogadd méhedbe ezeket, és hagyd ott inkubálódni azokat tavaszig.
  • Télen sok a szorongás bennünk, és ez, ha akarjuk, ha nem, meghatároz minket valamennyire. Van-e olyan, ami aggaszt, talán szorongsz is tőle? Mondd ki, tedd ki az asztalra, nézz vele szembe! Ami praktikusan megoldható, azt oldd meg, ne halogasd! Ami nem ilyen típusú, azt azzal tompítsd, hogy ismerkedsz vele, nem engeded, hogy túl ijesztő (papír) sárkánnyá válhasson. Ne vigyél magaddal a mélybe olyat, ami nem oda való!
  • Készülj az ünnepekre: ebben az egyébként a szeretetről szóló időszakban, mi szokott (mégis) kibillenteni az egyensúlyodból? Mire kell ebben az értelemben (is) készülnöd, és hogyan tudsz előre a külső és belső “démonokkal” szemben felvérteződni? Mi szokott segíteni az ilyenfajta stresszes helyzetek kezelésében (ezeket mozgósíthatod is majd). Hogyan tudsz Te magad változni, más lenni egy kicsit ebben az időszakban, vagy akár családtagokkal kapcsolatban, úgy, hogy harmóniában élhesd meg ezt a Karácsony előtti várakozást és az ünnepeket?
  • Írj egy listát, hogy mi az a néhány rítus, amit a következő 30 napban (egy hónapban) gyakorolni fogsz? Lehet szezonális hangulatú is ez (az adventi éneklés is ilyen, vagy a cukor elhagyása mint karácsony előtti “böjt”, vagy egy ismerős felhívása minden nap, vagy 10 perces jogging a belső hő megtartására, stb stb).
  • Írj egy másik listát, hogy mit kell leadnod azért, hogy teret, időt teremthess a fenti rítusok számára az életedben?
  • Azt is írd le, mit vársz ezeknek a gesztusoknak, napi mini-rítusoknak a gyakorlásától? Később kiderülhet igazad volt-e?

Életvezetési és lelki javaslatok tehát decemberre:

    Tartalékolj, nézz előre, hosszú még a tél, ezért tudatosan élvezd ki azt, ami örömet ad, ha kint nincs sok fény már, töltekezz tudatosan belső fényekből. Készülj az alámerülésre, kezeld a (látens) szorongásokat, hogy majd később rálelj a tavasszal újjászülető, tél végén körvonalazódó belső magjaidra.

 


TESTIEK:

Az ajurvéda komplex tudomány, az alábbiakban csak általános javaslatokat tudok megosztani – természetesen. Ha komolyabb gondod van egészségeddel, keress szakértőt: személyes típusodnak való igazítást, eredményt ajurvédikus tanácsadóval konzultálva lehet igazán hatékonyan elérni.

Általánosságban szólva azonban az ajurvéda azt mondja ki erre az időszakra, hogy ez egy erős Váta felhangokkal rendelkező Kapha időszak. Tehát a fő kihívás ilyenkor az, hogyan tudjuk ennek a két (egyébként egymással szöges ellentétben álló) hatóerőnek a minőségét úgy harmonizálni, hogy abból a lehető legjobb (nemcsak karácsonyi kiskalács) süljön ki.

A telet a hideg, a nehéz, elnehezedő érzések, illetve a nedvesség fokozatos felerősődése jellemzi. A levegőben lévő sok nedvesség okozza azt is például, hogy (főleg a mi magyarországi klímánkon és tenger feletti magasságunkon) gyakran felhős az ég, ború van. Persze, hogy az ösztönlény bennünk az állatokkal együtt hibernálni kívánkozik: lelassulni, bekuckózni, stb. Ezek mind a Kapha dósha jellegzetességei, emiatt mondhatjuk, hogy a tél főleg Kapha évszak. Azonban ha alaposabban vizsgálódunk láthatjuk, hogy a hidegnek gyakran van száraz arculata is (a cseppfolyósság jéggé szilárdul), ez viszont a Váta dósha jellegzetessége, emiatt mondhatjuk, hogy a Váta is erősen meghatározza ezt az időszakot.


Általános javaslatok – hogy télen is megőrizhessük lelkesültségünket és vitalitásunkat:

Diéta:

A sok lelassulás érzet mellett érdekes módon pont télen működik a leghatékonyabban az agnink, vagyis az emésztő lángunk ereje. Arról van szó, hogy a hidegben a testünknek szüksége van tüzelőanyagra és melegre, és a külső tényezők életre hívják ezt a mindannyiunkban meglévő tüzet. Emiatt is kívánja a testünk a nehezebb ételeket, és  a nagyobb porciókat. Nincs is ezzel gond, ha nem esünk túlzásokba (lásd ünnepi lakomák), illetve ha a hideg ellenére kellő mozgással kompenzálunk. Ajurvédikus megfogalmazásban a kapha minőséget meg kell békítenünk anélkül, hogy a váta minőség kárára történjen mindez (ami a kaphát stimulálja, ezzel harmonizálja, az a vátát sajnos “feje tetejére állítja”).

Alapvetően tehát meleg, vagyis főtt ételeket együnk ebben az időszakban (a nyers nem szerencsés), melyeket hidegen sajtolt olajokkal dúsíthatunk (váta harmonizálás).  Megfelelőek az édeskés ízek, pl. gyökerek (répa, édesgyökér, sütőtök) és a krémes állagok.

A váta szárazságát pedig külső és belső olajozással tompítjuk: heti többszöri olajos, teljes testet érintő (fejbőr is) testmasszázs mellett napi 1-2 kanál ghí, vagy szezámolaj, esetleg kókuszzsír segít a rugalmasságunk megőrzésében.

A megfelelő belső tűz érdekében (kapha harmonizálás) pedig melegítő zöldségeket (retek, főtt spenót, hagyma, répa) főzünk és erősebben fűszerezünk (gyömbér, fokhagyma, fahéj, feketebors, cayenne, chili), illetve ezekkel a fűszerekkel is melegítünk.

Sok rostra is szükségünk van, de nem a száraz fajtára: télen a nedves, illetve főzéssel nedvesített rostokat részesítjük előnyben, pl. reggelire főzött zabkása, kukoricadara (puliszka), gyöngyárpa, tápióka, rizs, és ebédre remek étek a klasszikus ajurvédikus kitchari recept (online rákeresve számtalan receptet találsz majd). A zöldségeket mindig főzzük meg, még ha frisset is kívánunk, érdemes “ressre” (pl. wokban) pirítani, picit párolni, ami a túlzó és hideg nyers minőségeket tompítja bennük. A nyáron ismert friss salátákkal szemben téliesnek nevezhető saláta pl. egy reszelt sárgarépa tökmagolajjal, vagy cukkini (épp hogy párolva) mézes-mustáros öntettel.

A tej és a kapha nem férnek meg jól egymással, de ebben az időszakban a vátának a kis mennyiségű tej (esetleg magtej) nagyon jót tehet. Azért, hogy a kapha ne nyákosodjon be tőle, érdemes fűszerezni azt a langyosan elfogyasztott bögrényi tejes italt: isteni bele a kurkuma (indiai ízeket kedvelőknek), de egy csipet fahéj, vagy gyömbér, vagy szerecsendió pont az a bizonyos “x-faktor”, ami a tej kártékony hatását csillapítja.

A hideget, főleg a jeges és cukros üdítőket messziről kerüljük! Nem véletlenül szeretünk teázni ilyenkor. Mézből elég nagyon keveset hozzátenni (a méhészetet tanuló szól belőlem, amikor jelzem, hogy egy evőkanál mézért egy méhecske két teljes nyári hónapot dolgozik – tessék tisztelettel fogyasztani, mert minden cseppje nyári napfényből szüretelt téli kincs!), és érdemes steviával, vagy édesgyökérrel kísérletezni. Fűszerteák is remek hatásúak ilyenkor, és majdnem mindegyikük (gyömbér pl.) a felső légúti problémákra is gyógyírek.

Recept ötletek:

  • remek vérkeringés serkentő téli ital: 5 percig egy edényben forralj 1/2 teáskanálnyit a következőkből: őrölt (száraz) gyömbér, fahéj, szegfűszeg.
  • emésztő tüzet serkentő tea: gyömbér, fahéj, fekete bors, koriander mag, római kömény, édeskömény mag.

És ugyan melegítésekről, és táplálóbb ételekről szóltunk itt, de ne felejtsük, hogy időnként egy egy-napos böjt, vagy egy pár napos, ún. “mono-diéta” nagyon is jót tesz az esetleg túlterhelt emésztő tűz újra élesztésének. Ha itt december elején köhögéssel, felső légúti gondokkal küzdesz (az évszakváltás tipikus tünete), akkor kifejezetten javasolt legalább pár napra a húst, a tejtermékeket, a cukrokat, és a gabonákat pár napra pihentetni és csinálni egy “nagymama-zöldséglevese” kúrát (csak zöldséglevest ehetsz 2-3 napig).


Életvezetés, testmozgás, napi rítusok télre:

 Ha ezekről többet szeretnél tudni, vagy az ajurvéda mélyebben érdekel, érdemes elgondolkodnod a személyes találkozáson.

Ajurvédikus szellemiségben fogant szezonális (téli-tavaszi-nyári-őszi) életvezetési, étkezési, lelki rítusokról a

Négy Évszak Ajurvéda Nőknek

kurzusomon tanulhatsz.

További információkért kattints a linkre!

Create a website or blog at WordPress.com