A menstruációról ajurvédikusan

A menstruációs gondok típusai és általános kezelési lehetőségei az ajurvéda szempontjai alapján

Az előző cikkben a menstruáció általános harmonizálásáról olvashattatok. Itt azt tekintjük át, hogy mit mond az ajurvéda arról, hogy milyen típusai vannak a menstruációs gondoknak, hiszen nem minden tünet “egyforma”. Jellegzetességei vannak magának a vérzésnek is, de a fájdalomnak, vagy egyéb kísérő ciklus környéki jelenségeknek. Ezeket mind fontos megfigyelni, különösen, ha problémákkal, vagy egyensúly vesztésekkel küszködik egy nő. Az alábbiak tájékoztató jelleggel íródtak, nem veszik figyelembe a személyes ajurvédikus típus okozta árnyalatokat. Fontos hangsúlyozni a leírások a menstruációra (nem pedig a személyiség típusra, vagy a menstruáció ajurvédikus szakaszára) vonatkozik! Ha komolyabb gondod van, keress mindenképp szakembert!

Ezekről a témákról bővebben egyébként nálam is tanulhattok. Kifejezetten ciklus harmonizálás-gyógyítás a témája a Vörös Hold Menstruációs Egészségprogramnak.

A VÁTA menstruáció

(nem a ciklus váta időszakára, vagy személyiségtípus esetén, hanem, ha általában maga a menstruáció váta jellegű)

A váta vérzés jellegzetességei

Amikor a váta diszharmonikusan hat a szervezetünkre, pl. a méhünkön áthaladó vérereken keresztül, akkor annak hideg és száraz minőségei gyakran görcsösség, feszesség érzeteket okoznak: ilyenkor a hajszálerek összehúzódnak, és a keringés romlik. A szárazság pedig kiéhezteti a test szöveteit, ami akár a menstruáció kimaradásához is vezethet. Ez az egész folyamat az ún. vérplazma-, illetve a vérszöveti (a rasa, ill. a rakta dhatu) szintről indul ki, hosszútávon a csökkentve a méh táplálását, az endometrium (a méhnyálkahártya) vastagságát és erejét, ami végül a vérzés ki-, vagy akár teljes elmaradásához vezet(het). Általános ajurvédikus igazság pedig az, hogy ahol fájdalom van, ott biztos, hogy a váta hatóerőnek szabad áramlásában csökkenés, vagy akár teljes blokkoltság van. Emiatt van az, hogy a legtöbb váta problémából fakadó tünet fájdalommal is együtt jár. Amikor a keringés lassul, vagy elakad, akkor a friss vér a régi, elhasznált vérrel keveredik, ezáltal sötétebb, barnás színezetet ad neki (ez a menstruációs vér megfigyelése során egyértelmű). Ha a váta általános jellemzőire gondolunk (könnyű, mozgékony, hideg, száraz, kicserepesedett felszínű, de letisztult és áthatoló), a menstruáció váta tünetei egyértelműek lesznek. Nem elhanyagolható tény, hogy a váta “székhelye” a medence környéke, tehát az, hogy a váta vajon mennyire van ott egészséges módon jelen, sokban meghatározza a menstruációs tapasztalatainkat.

Váta egyensúlyvesztett vérzés tünetei:

Fájdalom: szúrós, éles, görcsös, alsó has, derék tájéka
Érzelmi állapot: szorongás, idegesség, félelmek, hangulati ingadozások
A vérzés maga: habos, vékony, száraz (nincs nyálka), sötét, barnás, kevés, rendszertelen
Más: merevségek, hangyák a lábban érzet, zsibbadások, székrekedés, feledékenység, álmatlanság.

A váta tünetek egyensúlyozása, kezelési lehetőségek:

Amikor a menstruációs ciklusunk egyensúlyozására törekszünk, mindig az ellentétes erőket használjuk. Tehát a váta túlsúlyos ciklus egyensúlyozására olyan minőségeket igyekszünk erősíteni magunkban, mint a leföldeltség, súly, stabilitás, kenetes olajozottság, fluiditás, áramlás, összekötöttség. A Föld és a Víz elemeket hívjuk segítségül, mert ezek táplálnak, és megtartanak, és összekötnek.

1.    Váta nyugtató életmód: kezdd a kezdeteknél: egyél meleget, kerüld a nyerset, amit főzöl, gyengéden melegítő minőségű fűszerekkel főzd meg, használj elegendő olajat, különösen, ha a menstruációd elapadónak, elmaradozónak mutatkozik, vagy száraz jellegű, barnás színnel. Mindenekelőtt kerüld a kávét. Lassíts, és hozz minden mozdulatodba tudatosságot.
2.    Ricinusolajos pakolások: a ricinusolaj nehéz, olajos, ragacsos, áthatoló minőségekkel rendelkezik, és belülről melegít. A ricinus nemcsak táplál és földeli az ápana váju-t, de mivel mélyen behatol a szövetekbe, feltöri a stagnáló, blokkokat, amik a váta szárazságnak eredményei (pl. székrekedés). Figyelem: a vérzés napjaiban nem használunk pakolást!
3.    Hidratálj! A Váta bennünk száraz, és a felszínes, kimaradozó ciklus annak a szövetünknek a táplálatlanságára utal, amelyikhez a menstruáció tartozik (rhasa dhatu). Tehát igyál bőségesen. Ezen kívül olajozz, kenetezz is. Tehát a víz mellett fontos a ghí, vagy a hidegen sajtolt olajok bevitele. Ezzel nemcsak hidratálsz, de táplálsz, puhítasz is.
4.    Pránajáma és jóga: általában jók a váta gyakorlatok neked, de pont a menstruáció idején nem.  Ilyenkor inkább pihenj, olvass inspiráló könyveket, meditálj. Jógalégzések közül ilyenkor az Anuloma viloma (Nadi shodana, váltott orrlukú légzés) a legszerencsésebb, mert az egyensúlyoz, a szétszórtságot egyben tartja. Nagyon nyugtat és méhen belüli emlékeket idéz, köt a méhünkhöz a menstruáció alatt a Brahmari légzés.


A PITTA menstruáció

(nem a ciklus pitta időszakára, vagy személyiségtípus esetén, hanem, ha általában maga a menstruáció pitta jellegű)

A pitta vérzés jellegzetességei

Ennek a hatóerőnek legfőbb jellemzője, hogy a pitta forró és éles. Jó ebben az, hogy melegséget és erőt hoz magával, ezzel általánosságban a vérkeringést javítja. Annyira, hogy időnként még túlzott áramlás, vérfolyás is lehet az eredménye. A pitta a vérben szeret tartózkodni, és szeret úgymond “túltengeni”, sőt kitörni – leginkább a véráramon keresztül  (pl. vérzés). Emiatt mondhatjuk általánosságban, hogy a pitta vérzés erős, bőséges és piros (oxigéndús). A melegség miatt gyakran jár együtt forró, vagy akár gyulladásos érzetekkel, olyannyira, hogy időnként duzzanatokat is okozhat a vérkeringés erős árama. Emiatt (az egyik féle) mellduzzanatok például lehetnek pitta egyensúlyvesztés miatt is, különösen, ha a duzzanat forróság, feszülés érzetekkel jár együtt. (Figyelem: ha hűvös, és elnehezedő a mell duzzanata közbeni érzés, akkor az kapha problémára utal.)

PITTA egyensúlyvesztett vérzés tünetei:

Fájdalom: égő, feszülő, csípős
Érzelmi állapot: ingerült, türelmetlen, dühös, kritikus
A vérzés maga: élénkpiros, sárgás, meleg, erős szagú, bőséges,
Más: gyulladások, hőemelkedés, fejfájás, égő, feszülő mell, pattanás, émelygés, hasmenés, hányás, izzadékonyság, erős testszag

A pitta tünetek egyensúlyozása, kezelési lehetőségek:

Ahhoz, hogy a pittát ellensúlyozzuk, a forró, tüzes minőségét, hűvös, hűsítő minőségekkel kell kompenzálnunk, az éles intellektualitását puha, elfogadó minőségekkel, és lágysággal.

1.    Pitta hűsítő diéta és életvezetés: engedj nyugalmat és lágyságot az életedbe, ne ess túlzó ambíciókba, irányítsd magadban tudatosan azt a tüzet, ami a kreativitásod adja, de ha kibillen az egyensúlyából, haragossá, túlzóan versenyzővé, túl kritikussá tehet. Egész társadalmunk erősen pitta minőségű, fókuszú, tehát a külső behatásokat is kompenzálni kell. Kerüld a túl fűszeres, túl olajos ételeket, de figyelj, hogy közben azért a váta benned ne száradjon ki túlzottan (a tűz szárít önmagában).
2.    Nasya: a pitta típusú pre-menstruációs gondok gyakran a fejben vannak, pl. fejfájás. Ebben segít a Nasya ajurvédikus szokása, ami az orr belsejének szezámolajos kitörlése (ha otthon készíted, 30 ml-be mehet 2 csepp eukaliptusz olaj), ami egyensúlyozza a fej túlzott energiáit. De menstruáció alatt ne gyakorold.
3.    Kókusz olajos pakolás: Ugyanúgy, mint a ricinusolajos pakolás. A kókuszolaj erősen hűsít, és édes, mindkettő segít a pitta egyensúlyozásában. Ismét: menstruáció erős napjai alatt kerülendő.
4.    Mell masszázs: azok számára, akik menstruáció alatt égető mellfeszülést éreznek (nem mell elnehezülést). Lehet otthon készített balzsammal masszírozni: kókusz és olíva olaj keverékébe rózsa illóolajat csepegtetünk. Shatavari por formulában belekeverve nagyon hatékony.
5.    Pránajáma és jóga: illő jóga vagy testmozgás, légzésben a Sitali légzés a legjobb a pitta tünetek csillapítására.
6. A pitta vérzésnél a tisztítókúrák különösen hatékonyak, különös tekintettel a vértisztításra, ami hosszú távú javulást okoz (máj méregtelenítése).


A KAPHA menstruáció tüneteinek egyensúlyozása

(nem a ciklus kapha időszakára, vagy személyiségtípus esetén, hanem, ha általában maga a menstruáció kapha jellegű)

A kapha vérzés jellegzetességei

Elnehezülés, sűrűségből fakadó stagnálás, tompaság, mély nyomó érzetek, inkább hűvös, ragacsos nyálkás vérzés mind a kapha típusú egyensúlyvesztésre utal. Ahogy a stagnálás mértéke növekszik, úgy gyarapodnak az elakadások, blokkok a reprodukciós rendszerben. Elsődlegesen ez a rasa dhatu (vérplazma szövetben) fog jelentkezni, hiszen a kapha számára az kedvelt tartózkodási hely. Innen fakadnak azon típusú a testi tünetek, melyeket a puffadás, telítettség, duzzadásos érzetek jellemeznek. Ez szinte minden nő pre-menstruációs rémálma. Továbbá, minél nagyobb a sűrűsüdés, és gátoltabb az áram, annál inkább fordulnak elő túlburjánzások is (mióma, endometriózis, mellcsomók). Ezen burjánzásokat átszövő, extra vérhálózaton keresztül megérkező vér miatt akár már a korai stádiumban is jellegzetes lehet a bőséges vérzés, mely a pitta vérzéssel szemben inkább hűvös, nyálkás, bőséges, és akár fehéres erezetű is lehet. A bőségesség és hűvösség miatt a kórokozók elszaporodása is esélyesebb,  így a hüvelyi folyások is kapha egyensúlyvesztére utalnak.

KAPHA egyensúlyvesztett vérzés tünetei:

Fájdalom: tompa, nehézkes, lefelé nyomó, a vérzés vége felé jellemzőbb
Érzelmi állapot: depresszió, letargia, érzelmi evés
A vérzés maga: nyálkás, fehéres-sárgás, bőséges, darabos, hosszú ideig eltart
Más: duzzanatok, mellnehezedés, ödéma, vizesedés, víz visszatartás, gombás fertőzések, aluszékonyság, lustaság

A kapha tünetek egyensúlyozása, kezelési lehetőségek:

Az egyensúlyát vesztett kapha nehézkességet, sűrűséget, tompultságot és lassúságot visz a menstruációért felelős szövetbe, tehát kompenzálni a könnyedséggel, áramlással, tisztasággal, ritka, levegősséggel tudjuk, amivel a stagnálást lehet oldani. Ennek elérésére érdemes az agni-t, a belső emésztésért, metabolizmusért felelős tüzet stimulálni.  Az agni tüzes melege ellensúlyozza a kapha árnyoldalait és segít annak stabilizáló, és integráló minőségeinek kibontakoztatásában.

1.    Kapha stimuláló életmód és diéta: egész nap maradj meleg és száraz. Stimuláld az agni-t élénkítő fűszerekkel, pl. gyömbérrel, fahéjjal, fekete borssal. Korán ébredj, ne lustálkodj reggel az ágyban, ne aludj délután, maradj aktív egész nap!
2.    Testmozgás: minden nap mozogj, sétálj, gyakorolj! Fontos a vér- és a nyirokkeringés élénken tartása a stagnálás elkerülése érdekében. Ezt csak a menstruáció erős napjaiban hagyd el.
3.    Ricinusolaj pakolás: a ricinus meleg minősége behatol és könnyen feltöri a letapadásokat és segít távozni a nyákoknak. Ne lepődj meg, ha emiatt az első vérzésed erősebb, mint szokott. Ez a blokkok oldásának tünete, és fontos, egy-két ciklus után be szokott állni. Ismét: menstruáció alatt kerülendő.
4.    Sós bőrradírozás: a napi tisztálkodásodba iktass be sós testdörzsölést. Nem csak a só szemcséinek durvasága stimulál, de melegít (csíp) is. A dörzsölés hatására a só mélyről kihozza a mérgeket a bőr rétegeiből, és segít a nyirok áramlásában.
5.    Pránajáma és jóga: kapha jóga gyakorlás, a légző gyakorlatok különösen hatékonyak a prána megmozgatása miatt. A stagnálások oldása ezekben a finomabb rétegekben messzemenő hatással bír a fizikaibb, testibb, sűrűbb test rétegünkben is. A Bhastrika, vagy a Kapalbhati a legjobbak egy kapha tünetre, mert ezek a légzések erősen mozgatják a rekeszt, és masszírozzák a has űri szerveket, és a medencét. Hatásukban agni-t stimuláló légzések ezek, és ez is nagyban hozzájárul a kapha feltöréséhez.


Források:

  • Maya Tiwari: Women’s Power To Heal
  • Claudia Welch: Balance Your Hormones, Balance Your Life
  • Dr. Vasant Lad: Ájurvéda
  • Dr. Vasant Lad: The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies
  • Nancy Lonsdorf: A Woman’s Best Medicine
  • Dr. Robert E. Svoboda: Ayurveda For Women
  • Atreya: Ayurvedic Healing For Women

Ha tetszett, amit itt találtál, az alábbi gombok megnyomásával kérlek segíts eljuttatni másokhoz is, akiket érdekelhet:

Create a website or blog at WordPress.com