A légutak általános (napi) karbantartása: a prána csatorna és a felső légutak

Az első cikkben az ősz kihívásait taglaltuk ajurvédikus értelemben, illetve azt, hogy mennyivel többről is van szó, mint pusztán a légutak tisztításáról, amikor a légúti gyakorlatokról beszélünk az ajurvédában és a jógában.

A második cikkben azt néztük meg, hogyan lehet a (kezdődő) betegség tünetei alapján kategorizálni, vajon milyen dósha egyensúlyborulása okozta a megbetegedést, hiszen a kezelést ez nagyban módosíthatja.

Alább pedig az általános, akár naponta is végezhető rítusokat említjük meg, kérlek mindig fordulj megfelelően képzett szaktanácsadó, vagy oktató segítségéhez, amikor ezeket a gyakorlatokat tanulod.

A prána csatorna gyakorlatai

Első körben a prána csatorna egészsége és napi szintű működése az, amit meg kell említsünk. Nem biztos, hogy mindegyik gyakorlat megfelelő számodra, az is számít, melyikkel rezonálsz, ne feledd, a légúti csatorna szoros összefüggésben van a szívvel, a finom testekkel és az elmével. Fontos tehát, hogy szeresd azt a gyakorlatot, amit rendszeresen végzel!

Napi pránajáma gyakorlat

Ahogy fentebb alaposabban megnéztük, a prána,  az életerőnket biztosító vitális áramlás. Minden szövetünkhöz és sejtünkhöz eljut. Fizikai szinten a légzésünk segíti el ezen az úton testünk minden pontjához. Friss prána magunkhoz vétele felerősíti az agni-t, visszatáplálja a fluiditást és frissességet, feloldja a felgyülemlett feszültségeket, támogatja az idegrendszert. Segít az emésztésben, a kiválasztásban és az ürítési folyamatainkban. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek hiányát a hétköznapjainkban. Nemcsak jógikus légzések azok, melyek a prána csatornát karbantartják, egy jó kocogás, ütemes séta, úszás, bármilyen ritmikus légzéssel járó sport már remek, de tudni kell, a jóga tudománnyá mélyítette el a légzőgyakorlatokat (és sport közben is lehet rosszul lélegezni). Ha nem is a jógánál tartasz ki, érdemes tanulni belőle.

A gyakorlatokat oktatótól sajátítsd kérlek el, itt csak néven nevezem a legáltalánosabb prána csatornára ható pránajáma gyakorlatokat.

  • teljes jógalégzés
  • váltott orrlyukas légzés és változatai

Jóga a prána csatorna karbantartására

Képzett oktatótól tanuld meg kérlek, de többek között az alábbi mindenki által elvégezhető, klasszikus gyakorlatok ajánlottak:  cicahát, szék, harcos, oldalt hajlások, kobra, szfinx, sáska, íj, híd, fél gyertya.

Gyógynövényes megtámogatás

Néhány az alábbi ajurvédikus preparátumok közül direkten a prána csatornára, mások közvetetten az agni élesztésére hatnak. Az alábbiak Magyarországon is elérhetőek.

Triphala: minden ajurvédikus gyógyhatású készítmény gyöngye! Emésztést, metabolizmust javítja, nem lehet hozzászokni, szinte mindig szedhető. Naponta két kapszula (vagy 2-4 g por)

Chyavanprash: ajurvédikus gyógynövényes lekvár. Agnit növeli. Tisztítja az orrjáratokat. Napi 1-2 evőkanálnyi.


A felső légúti járatok gyakorlatai

A felső légutak a következő területeket jelentik: orr, orrjáratok, arc-, és homloküregek, torok, és légcső). Ezeknek a helyeknek legfőbb funkciója az, hogy belégzéskor megszűrjék, megmelegítsék, és kellően párásítsák a belélegzett levegőt (amik nem mindig felelnek meg a belső klímánknak). Ennek meg kell történnie, mielőtt a levegő elérné az érzékeny és energetikailag is komplex kihatású tüdőt. Kilégzéskor pedig ezek a helyek viszik ki az elhasznált levegőt, és a felesleges, vagy akár (bent rekedés esetén) toxikus anyagokat a külvilágba. Ha gyakran van problémád a felső légjáratokban, a következő rutinok segíthetnek orvosolni a gondot. Ismét általános javaslatokkal kezdünk. (A konkrét problémák ajurvédikus gyógyírjeit a következő cikkben olvashatod majd.)

A prána csatorna feji és nyaki része az, ami a testünknek ezt az általános régióját (energetikai értelemben) uralja. Ezt a területet gyakran a tisztaság (tisztánlátás), belátás, meglátás, intuíció, intelligencia, kommunikáció, önkifejezési módszerek tekintetében tartjuk leginkább számon. Ezek a témák persze az egész testtel, különösképpen a szívvel együttműködve tudják igazán harmonikusan megláttatni magukat az életünkben, cselekedeteinkben, reakcióinkban. Ha a fent felsorolt témák bármelyikével gondod van, vagy úgy érzed el vagy vágva azoktól valamilyen módon, érdemes megnézni miért is van ez így. De a lelkizésen túl lehet praktikus rítusokkal is megtámogatni ennek a területnek a (pszicho-)szomatikus egészségét.


A Nasya és a Neti

A orrok érzékeny nyálkahártyái táplálást igénylenek harmonikus működésükhöz. Nemcsak testi szinten dolgoznak, hanem közvetlenül kapcsolódnak (az előző cikkben már említett) hold és nap (ida és pingala) energia csatornákhoz, melyek a gerinc mentén komplexen több más rendszerünket (ideg-, emésztő, nyirok) is működtetik. Tehát a netizés és a nasya használata nemcsak a szabad és kényelmes légzést segíti elő, hanem a teljes testre hat. Fontos tudni, hogy bár mindkettő az orrot ápolja, hatásuk mégis teljesen más. Az alábbiak aláapján eldöntheted majd, melyikre van inkább szükséged. Ha enyi alapján nem eldönthető, akkor jön a “puding próbája az evés”: próbáld ki, és az eredményességük alapján maradj annál, amelyiket hasznosabbnak érzed. Ha mindkettőt szereted (esetleg “városi jógiként, vagy jóginiként” rendszeresen gyakorlod is már), akkor is hasznos lehet tisztázni, hogy egymásnak némiképp ellentétes irányú energiákat stimulálnak ezek a napi rítusok, emiatt jobb, ha nem egymás után alkalmazod őket. Lehet naponta váltani, vagy évszakonként, vagy a tünetek jelenlétéhez igazodva – megfigyelve azt, mire van szüksége a testednek.

A nasya

A nasya annak gyakorlata, amikor olajjal törölj át az orrjáratainkat. Ez az olaj lehet egyszerű szezámolaj, vagy gyógynövényes olaj is. Azt segíti elő ez, hogy a finom membránokat az olaj lubrikálja, keni, táplálja. Bőven vérrel ellátott területek ezek, és a vérkeringés szétoszlatja a teljes területre, sőt elviszi messzebbi, pl. agyi részekhez is az olajokban lévő tápláló anyagokat. Emiatt mondhatjuk ki azt, hogy a nasya kihat az agyi funkciókra, és mentális képességeinkre is (hosszútávon). Emellett védőhártyaként is szolgál, mind hideg és száraz időben az időjárás ellen, de a pollenekkel és porral szemben is. Áttételesen a hangunk tisztaságára is hat (gondolj náthakor a rekedtségre, melyet az innen lecsöpögő váladék okoz), ill. a látásra is (ez már komplexebb kapcsolat). Nasyat nem ajánlják várandós és menstruáló nőknek a fenti régiók stimulálása miatt (az apana bennük lefelé irányul).

Orrmosás (neti)

Az orr sós vizes kimosása (a netizés) abból áll, hogy egy hosszú csőrű kancsócskából könny módjára sós oldatot öntünk a mosdó fölé hajtott orrjáratunkba úgy, hogy az a másik orrlyukon keresztül csurogjon ki. Ez a nyálkahártyák tisztaságát, és lubrikáltságát szolgálja, kimossa a felgyülemlett pollent, más allergéneket, a port, a koszt, és a felgyülemlett nyálkát. Néha száraznak érződik az orr a netizés után: ez vagy amiatt lehetett, mert túl sósra keverted az oldatodat, vagy azért, mert alkatilag jobb neked az olajozás.


Pranayama

Bhramari

A teljes jógalégzés és a váltott orrlukas légzés általánosan a prána csatornára ható gyakorlat. A Bhramari (hümmögő méhecske légzés) viszont kifejezetten a felső régió (felső légutak, és fej) területére hat kiválóan. Egyfelől nagyon nyugtató, másrészt érezhető rezgő minősége kihat a torokra, nyakra és torokra is, de legalább ennyire az agyalapi és tobozmirigy működését is harmonizálja. Nyugtatja az egész idegrendszerünket, csillapítja az elme felszínes, csapongó természetét, segít a cerebrális feszültségek oldásában, a torok egészségét támogatja, tisztítja a hangot (és kihat a tiszta kommunikációra), segít az alvásban, mélyen táplál, a belső mézes-nektáros minőségeket (ojas) hívja elő. Kismamákkal rendszeresen gyakorlom, sőt gyakoroltatom: szülés után a kisbabák imádják (hasukba zümmögünk akkor már egy jó kis babamasszázst követően, emlékezteti őket e méhen belüli hangmasszázsra.) Elővigyázatosságra nincs szükség, de figyelem: leviszi a vérnyomást: csak ülésben gyakorlandó, és befejezés után jó ledőlni pér percre, nem pedig felpattanni azonnal.

Ujjayi

Másik nagy kedvencem, nőknek, kismamáknak. Hőslégzésnek hívják, de én gyakran Oceán morajlása légzésnek nevezem (régi tanárom Uma Dinsmore Tuli nyomán). Ezt úgy gyakoroljuk, hogy az állat lazán, de érezhetően a torok felé húzzuk (tokát csinálunk), ezzel némiképp szűkítve a torok nyílását, ami azt eredményezi, hogy légzésünk lelassul, és tengermorajlás szerűen sustorgóvá, épp hogy hallhatóvá válik (ez néha a mély alvásos szuszogásnál is megfigyelhető – nem minden “horkolás”). Nyilván, hogy a torokcsakrára hat, lágyan még a torokfájást is gyógyító jógikus módszer, melegítő hatású (vérbőséget kelt), erősen nyugtató hatású (bele is lehet aludni), és korrigálja a felsőbb régiók egyensúlyvesztéseit. Lassítja a légzést, megnyitja és tisztítja a finom-csatornákat, friss pránát csatornáz a máskor kevésbé ellátott területekre, segít a stagnáló, bent rekedt érzések kimosásában, megszellőztetésében, javítja a mentális tisztaságot, elősegíti a nyugodt alvást.


Jóga

A torokra ható ászanák segítik ezt a területet a leginkább: oroszlán, és a nyújtott lábas előrehajlás, de némiképp a teljes gyertya is jótékony hatásúak.

Create a website or blog at WordPress.com