A gyermekágyas tervről, vagyis a baba után anya és apa is születik

Hallgasd meg ezt a Kismama Rádiós hanganyagot!

A GYERMEKÁGYAS TERV A SZÜLÉSI TERVNÉL MÉG FONTOSABB!

És mégis ez az, amiről a legtöbbször elfeledkezünk. Fontos készülni praktikusan, logisztikailag, érzelmileg, párkapcsolatilag, baba gondozási-nevelési elvek mentén, mert egyébként lehet, hogy a legfontosabb elmarad: vagyis az, hogy a mama erőre kapjon!

Sok hullám jön, a baba születése után, melyek mind meglovagolhatóak, de nehéz, ha közben valójában felesleges pl. a háztartással kapcsolatos dolgokra pazaroljuk az energiát. Mi a szülésfelkészítőkön egyre többet és többet készülünk arra, hogy jól állíthassuk fel a prioritásokat.

Rendszeresen indulnak a szülésfelkészítő tanfolyamaim.
Ha érdekel, akkor itt tájékozódhatsz a honlapomon!

Mi a Gyermekágyas Terv?

A posztpartum, vagyis a gyermekágyas terv az, ami során a szülés utáni első 1-2 hónapot, hagyományosan az első 40 napot tervezzük meg – nem elnagyoltan, hanem részleteiben. Nyilván szó esik benne a háztartás körüli teendőkről és kisegítésről, de egy igazán jó gyermekágyas terv holisztikus felkészülés és tervezgetés eredménye. Önmagában is hangolódás a szülés utánra. És bizonyos értelemben szembenézés a valósággal – tudjuk, hogy sok kismama fél a szüléstől, és (tévesen!) azt gondolja, hogy ha azon túl esik, akkor már minden menni fog.

A gyermekágyas terv az, aminek a legtöbb váradós nő nekifut, és tény: ez egy remek kezdet, de aztán hamar elbátortalanodik és félbehagyja azt! Az egyik probléma persze az,

 • hogy mielőtt ténylegesen lenne babád, nem igazán tudhatod, pontosan mire is kell, hogy felkészülj.
 • A másik, hogy valószínűleg nem “komfortos” érzés ennyi segítséget kérni, vagy felismerni, mennyire kiszolgáltatottak és sérülékenyek vagyunk ezekben a hetekben. Mint a kisbabánk: minket is tartani, ölelni kell, vagy ahogy sokszor mondjuk: mothering the mother, vagyis ki anyáskodik a kismama felett?

Mert könnyű böngészni az áruházak által összeállított végtelen hosszú beszerzési listát (ilyen babakocsi, olyan kiságy)… De ezeknél van azért jó pár fontosabb dolog, amit jó lenne átgondolni.

Ezeket tekintjük át röviden alább.

Mit gondoljak át a gyermekágyas terv részeként?

 • Ha tényleg rákészülsz valószínűleg oda is eljutsz, hogy leírj egy-két gyermekágyas öngondoskodási ötletet is: hogy kell hasat lekötni, vagy babát masszírozni.
 • Ha szerencsés vagy akkor eltervezheted, hogy hosszú hetek, hónapokon keresztül otthon maradsz, hogy ne kelljen munkába visszaállni. Babázol, és amikor csak tudsz, tudatos elhatározással, radikális eltökéltséggel pihensz.
 • Ha nagyon ügyes vagy, akkor házhoz kijáró masszázst is kaphatsz: kellene is, hogy kapjál, nagy támogatója vagyok ennek. Ez nem hercegnői luxus! Indiában a legszegényebb, poros falucskában is kijár az új anyának a napi hasmasszázs.
 • Én nagyon bátorítalak arra is, hogy beszélgess anyukáddal, nagymamáddal: nézd meg mi is a hozott babagondozási örökséged. Biztos lesz benne olyan, amit örömmel viszel tovább, és olyan is, amit legalább ilyen örömmel teszel le.
 • Nagyon remélem, hogy családtagok, barátok, ismerősök nemcsak az első két hétben hoznak neked házhoz főtt ételt, hanem ez kitart mind a 6-8 hétre. Két hét alatt még egy nő sem épült fel a szülésből (pedig azért elég strammok vagyunk, még így a modern világban is). De lehet előre főzni, lefagyasztani, és persze létezik ételfutár is.
 • És bízom benne, hogy nem te fogsz takarítani, mosni, vasalni, bevásárolni az első hat hétben, hanem megszervezitek a ház körüli teendők az akár pénzzel megfizethető módjait is.
 • Azt is átgondoljátok, hogy párkapcsolatilag, ti ketten hogyan álltok ennek a feladatnak elébe. Hallottad már azt a kifejezést, hogy “koraszülött szülő”? Gondolkodtatok már azon, hogy vajon a hozott, gyermeknevelési mintáitok mennyire hasonlóak? És beszélgettetek már arról, hogy konfliktus helyeztekben hogyan szoktatok együtt lenni?

Ezek mind-mind remek és tényleg fontos gondolatok, amiről úgy veszem észre, hogy még én sem tudok elég sokat regélni Nektek a szülésfelkészítőkön – még így sem hiszitek el nekem (vagy tapasztalt barátnőiteknek) azt, hogy minden perced a babáról és az ő gondozásáról fog szólni ebben a másfél hónapban. Emellett kellene ugyebár a testednek visszazáródnia, erősödnie, és a mellednek szoptatni megtanulnia, stb. Hát hogy is sikerülne ez, ha közben “mosogatsz”?

De még ezek sem készítenek fel a leges-legfontosabbra: hogy anyuka leszel. Hogy találkozol majd ezzel az új, kis emberrel, akit eddig a babádnak hívtál. Azt sem tudod, milyen lesz a szülésed, és annak milyen testi-lelki kihatása lesz ezekre az első hetekre.

Ilyen hullámverések közt az embernek muszáj rugalmasnak lennie, hogy megtarthassa (valamennyire) az egyensúlyát. Nagyon jók a babagondozási könyvek, amiket szülés előtt olvasgatsz, de aztán fejbe kólint a realitás és a legtöbbről kiderül, hogy marhaság. Nem szabad külső elvekhez ragaszkodni, mert ellened fordulnak, és ami igaz volt tegnap, az már másnap a múlté… A gyermekágyas terv sem azért van, hogy minden pontját szigorúan betartsd: legyen terved, de ne ragaszkodj hozzá. Kevés, de betartható háztartás körüli szabályt érdemes átgondolni – önmagatok háttér támogatására – mert erre SEMMI időtök nem lesz, miközben úsztok az árral!

A legfontosabb felkészülni arra, hogy képes legyél (képesek legyetek) alkalmazkodni, adaptálódni, elfogadni azt, ami van. A jelenben lenni.

Erre vannak persze fókusz-, és mindfulness technikák is. A szülésfelkészítőmön erről sokat hallhatsz és gyakorolhatunk együtt is.
De első lépésként azt kell kitalálni, hogy

 • mi az, ami Téged (Titeket) ebben a leginkább megtámogat? Itt most teendőkre, vagy azok lepasszolására gondolok, vagy kis személyes rítusokra, napi szokásokra. Finom falatokra. Vices filmekre. Hangulatos zenékre.
 • mi szokott még “normál” élethelyzetekben is kibillenteni? Mert azt ki kell zárni!
 • ki az, aki ténylegesen segít? Mert azt meg kell hívni. Nem tudod, hogy pontosan kik is ezek? Akkor nagyon gyorsan kezdj el gondolkodni, mert a gyermekágyas felkészülés alapja az önismeret és az önelfogadás!

Ezek a gyermekágyas tervnek a kevésbé előtérben lévő, de azért mégis nagyon lényeges részei. A gyermekágyas tervnek ugyan sok eleme van (praktikus, logisztikai, érzelmi, fizikai, párkapcsolati és babagondozási, regenerálódási), de a lényeg, hogy a terv mégiscsak arról szóljon, hogy segítsen rugalmasnak, elfogadónak maradni. Hogy ebben a szétszórtságban, áramlásban, és kontúrvesztésben legyen mégis valami, ami Téged és Titeket ebben a családi, újjászületési folyamatban összetart.

Rendszeresen indulnak a szülésfelkészítő tanfolyamaim.
Ha érdekel, akkor itt tájékozódhatsz a honlapomon!

Ha tetszett, amit itt találtál, az alábbi gombok megnyomásával kérlek segíts eljuttatni másokhoz is, akiket érdekelhet:

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create a website or blog at WordPress.com