Bölcs Öreg Csontanya (téli napforduló)

O chestnut-tree, great-rooted blossomer,
Are you the leaf, the blossom or the bole?

O body swayed to music, O brightening glance,
How can we know the dancer from the dance?

Ó, gesztenyefa, roppant gyökerek
virulása: virág vagy, törzs, levél-e?
Ó, test, zenén ringj, szemek, gyúljatok!
Táncából a táncost: kitudhatod?

W.B Yeats (ford. Tandori Dezső)

A tél felé közeledve lassulunk és befelé fordulunk – de a tánc még akkor sem áll le, amikor úgy tűnik, hogy az idő kereke (hagyományok szerint a téli napfordulókor, december 21-én) egy pillanatra igen.

Ha téli napfordulós ajándékon gondolkodsz magad, vagy más számára, akkor tudd, hogy a tavalyi rendkívül ihletett és csillámló mélységekbe menő, mesés, Karácsonyi Nidra találkozó, és annak plusz anyagai csak decemberben (!) megvásárolhatóak az Online Boltomban – itt a honlapon.

Ahogy az évkörben látható természet öregszik, és talán az ember lánya maga is csontosodik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a külső, fagyott kereteken belül zajló, láthatatlan áramlás, egyfajta belső tánc, az alkotás, a teremtés látens, (mikro)kozmikus formája.

Old Bone Mother – a Bölcs Öreg Csontanya…

…mondják a kelták. Minő ellentmondás! Csont vagy Anya? Mert hát milyen táncra is képes vajon egy, a kereteibe belefagyó tapasztalás halmaz bennünk?

Ha az életkorunk még nem is jelez csontosodást, de mikor akár a külső természet, az évkör ránk való kihatásait érezzük, vagy akár csak ha a női természetünk ciklikusságából fakadó, újra-újra, megkerülhetetlenül elérkező téli fázisainkhoz kapcsolódunk: mit látunk?

A jelen világhelyzet egymástól elhatárolódásra kényszerítő szigorából mit tanulunk?

Élünk, vagy halunk, amikor a környezet sugallata szerint a Zordság az úr?

Mit tanít a jég? Mit tanít a fagy? A sivárság?

Mit tanít a csont? Mit tanít a kő? A szikla? A keménység?

Tudunk-e táncban maradni ilyenkor? A befagyott felszín mögött hova-hova tartozunk? Kapcsolódni vágyásunk áramlatai elég erősek-e a jeges páncélok mögött? Mi az, amiről a fagyott, rideg idegek mesélnek nekünk? Hogyan éljük túl a csendpontokat? És mi az, ami marad? Mi az, ami lassan éled bennünk a megállj parancsa után?

Bölcs Öreg Csontanya szerint az Élet nem bőséges, ajándékait nem szórja, és amink van (ha van), azt nem “ingyen” adják. Hangozhat ez recsegő-ropogó-károgó bölcsességként: de ennek a tudásnak az integrálása értéket növel!

Bölcs Öreg Csontanya ezzel azt is mondja:

a kincseink és kapcsolódásaink értéke nem külső meghatározottságú, hanem saját magunk felelőssége.

Furcsa év ez az idei… Annyira, hogy részletezni sem kell, mit értünk ez alatt… Megszorítottságaink, de minimum a hiányérzeteink a téli időszak emlékeztetője nélkül is egyértelműek.

Mindig szeretem, és ahogy tudom, képviselem is ennek a befelé forduló időszaknak a mélységeit, de most különösképp azt javaslom, hogy mielőtt belemenekülnénk a karácsonyi ünnep csillogásának varázsába, töltsünk el egy kis időt a sejtelmes, ködös, rejtélyes, és elgondolkodtató minőségeink mentén is, hiszen van ott olyan tanítás, amire szükségünk lehet majd a jövőben is, idén azt mondom: talán jobban mint eddig valaha…

Részben ezért ajánlom idén az egyik legkedvencebb online programomnak, a Téli Rasayana Kúra Női Körben program anyagait. Ha már elvégezted velem ezt a kurzust – javaslom, hogy vedd elő a régi tudást és gyakorlást, mert idén is igaz az, hogy a jóga és az ajurvéda segítségével elmerülhetünk úgy is ennek az időszaknak a tanításaiba és hatásaiba, hogy azokba ne fulladjunk bele – magyarán egyensúlyt találjunk a merüléseink és a szárnyalásaink közt, hogy a fagyos merevségeinkben is érezhessük az Élet táncát.

Ha még nem Rasayanáztunk volna még együtt, akkor pedig tudd, hogy (mivel idén télen nem indul programom, hiszen a Menodiéta™ kidolgozásával vagyok elfoglalva) ennek a programomnak bizonyos (nem az összes) nyomtatott anyagait a januári hónapban megvásárolhatod. Külön is, vagy együtt a hozzá illő 4 élő Téli Nidra gyakorlás rögzítését tartalmazó csomaggal.

Nagyon jó, és a pénztárcát sem megterhelő önkényeztetés lehet ez a januári hónapra – bekuckózós, elmerülős estékre.

Az anyagokat itt, az Online boltomban találod. Az anyagokat mindig csak az aktuális hónapban lehet megvásárolni, de a letöltött anyagok örökre a tiéd maradnak! De kérlek, figyelj a határidőkre!

Create a website or blog at WordPress.com