Februári ajurvéda (recepttel)

Elérkezett az a hónap, amelyet sokunk a legnehezebben visel el… A február nekem is csak azért könnyebb talán, mert ebben a hónapban van a születésnapom ; ) De a szülinapi tortám gyertyafénye után tényleg nehéz már ezt a sok hideget, latyakot, sötétet elviselni.  Elegünk is van, a depresszió is kerülget, emellett az éves újjászületés iránti vágyódásunk gyakran türelmetlenségbe csap át.

Szerencsére ez a türelmetlenség bennünk funkcionális is. Ez a kis tüzesség valójában már az éledezésnek jele. Ugyan sokat hűti ezt még a tél végének növekvő Kapha minősége (lásd fent), de a föld alatt már nagyban készül az élet a tavaszi robbanására.

A februári hónap különleges minősége ebben a kettőségben rejlik: hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy hideg és lucskos külvilág és a belső, kirobbanás előtti szikra feszültségének együtt állásából?

A kelta hagyomány szerint túlléptünk Imbolc, Birgit, a menyasszonyi női minőség (keresztényként Gyertyaszentelő Boldogasszony) ünnepén. Mély szimbolikája van persze ennek a fordulópontnak és őszintén: engem ezek az ún. „kereszt-ünnepek” még jobban is érdekelnek, mint az inkább híres napforduló és napéjegyenlőségi fesztiválok. Ennél az időszaknál fontos tudni, hogy még erősen intuitív, inspiratív, a felszínen még nem tisztán megnyilvánuló energiák dolgoznak bennünk. Az a bizonyos fáradtság, tél végi lehangoltság, depresszió vagy az időnkénti türelmetlenség mind-mind ebből a (valójában) belül olvadozó, latyakos, „sáros”, érzelmileg letisztázatlan, „katyvaszos”, belső, pszichés olvadozásból fakadnak. Könnyű emiatt összetéveszteni a hétköznapi élet eseményeivel kapcsolatos érzelmeinket a mélyebben, a föld és a tudat felszíne alatt zajló belső mozgásokkal.

susanseddonbouletspiderwoman
Susan Seddon Boulet festménye

De Imbolc és a február alkímiája pont arról szólna, hogy a tél csendes belső barlangjából hozott meglátásainkat összegyűjtsük, majd azokat finoman, saját ritmusukban, az éledező külső világ hívására, elsietett kiélések nélkül a felszínre engedjük. A görög hagyományokban a telet Hádész alvilági birodalmában töltő Perszephoné mielőtt tavasszal a felszínre jönne először barlangjában ülve még hálót sző: megszövi a világ ez évre vonatkozó nagy képét, egyetemes tervét, ami alapján majd az elkövetkező hónapokban az új élet megvalósulni lesz hivatott. Az északi népeknél, a skandináv mitológia istennői hármasának szűzi képviselője, Freya istennő teszi ugyanezt Odin isten áldozati fájának tövében.

(Zárójelben: a szűziességről alkotott ősi kép erősen eltért a mai világban elterjedt gyenge, ártatlan, erőtlen, időnként áldozati imázstól. A szűz legfontosabb mérvadója termékenysége, a bimbó kipattanás előtti energiája volt. A mai világunkban sajnos lassan már csak az elcsépelt Valentin nap utal ezekre az ősi (szexuálisan is) ébredező, belső tüzekre.)

Most itt februárban tehát még a (talán) harcokból ismerős, a nyílvessző kilövése előtti, feszült pontban állunk. Hogy is mondták a csatákban? „Tartsd, tartsd, tartsd – és (majd még csak pár hét múlva): TŰZ!”. Egyfajta vitalitás brahmacharya, (mag-)visszatartási gyakorlat, élet lecke ez. Ezekben a napokban pedig kiderülhet, mennyire sikerült jól használnunk a tél adta lehetőségeket: az elmúlt hónapok során (remélhetőleg) megszerzett töltődéseink, kipihentségünk, mélyről való feltáplálódásunk adja meg az erőt az életerőnk, vitalitásunk robbanás előtti szikrájának feszültség és türelmetlenség nélküli megéléséhez.

Mit is tehetünk februárban?

Hogyan adhatjuk meg a tiszteletet ennek az időszaknak a még mindig befelé húzó, akár a veszteségeinkkel és az elmúlással kapcsolatos érzéseink előtérbe kerülésével együtt járó hangulatnak anélkül, hogy a melankólia és tél végi depresszió nagy fekete lyuka menthetetlenül beszippantana minket?

MEDITÁLJ!

Az első javaslatom irritálóan egyszerű lesz: meditálj! Mindegy hogyan, ha van megszokott rended, módszered erre: remek! De gondolhatsz Perszephonéra is: nőies módon, feszes tervezés nélkül, belső kreatív energiáid alapján engedd, hogy “lelki ujjaid” közül előbuggyanhasson az elkövetkezendő időszak színeinek kavalkádja, a jövő év csak belső szemed számára látható szőttesének formájában.

Nagyon sokat segít, ha tudatosítod a belső zajlásokat. Gyakran tényleg abból fakad a türelmetlenség, hogy nem tisztázzuk mennyi minden ÉL MÁR MOST IS bennünk (csak még saját idejére várva, megnyilvánulatlanul). Emiatt segít a meditáció.

Ami pedig a testieket illeti, néhány (egyértelmű, de sosem elegendően hangsúlyozott) jótanács:

TISZTÍTS!

Olvadáskor sár van. Igaz ez nemcsak az utakra, de a belsőnkre is: testileg, lelkileg most olvad a trutyi belül: tisztíts! (A meditáció is az egyébként, csak a mentális tartományra vonatkozik.) Fontos, hogy elkezd a belek tisztítását, mielőtt a további szerveidhez kerülnél. A Négy Évszak Ajurvéda Nőknek programban mi ennek nagyon is rendezett módját tartjuk (több héten, sőt hónapokon keresztül), de a lényeg, hogy féregteleníts (fokhagyma, mustármag), és a téli hónapok alatt leülepedett bélsártól komolyabban is megtisztulj (útifűmaghéj, jógi tea).

KI A CUKORRAL!

Ha egyet kérhetek, akkor most ebben az időszakban különösen figyelj, hogy a cukrot száműzd az étrendedből. Különösen a finomított, fehér cukrokat és édes joghurtokat. Nagyon sok téli gyökér zöldségben, édesburgonyában van édes íz, ezekkel pótolhatod a komfort igényedet. Használd inkább ezt, ha muszáj.

D3 VITAMIN!

Hát, nem azt fogom javasolni, hogy szedjél… De javaslom, ha nagyon rosszul bírod ezt az időszakot, vizsgáltasd meg a D3 szintedet – sokunkban kórosan alacsony a modern világban. A legjobb módja a D3 beszerzésének viszont a szabadban tartózkodás. Ha végre kisüt a nap, nehogy bent maradj a négy fal közt! Napi fél óra is bőven elég! De az tényleg naponta legyen: még ha ködös napok vannak, akkor is igyekezz szabad levegőn lenni, mert a szűrt fény is fény! A testmozgásról nem is szólva! Próbálj meg gyalog menni munkahelyre.

TÁRSASÁG!

Én is érzem, ahogy jövök elő a barlangomból, és egyre szívesebben megyek ismét társaságba! A melankólia legjobb ellenszere, ha olyanokkal vagy együtt, akik nem pusztán felvidítanak (az sem árt), de akikkel meg tudod osztani akár a kérdéseidet, gyengéidet is, akik olyan emberek, hogy előre tekintő, pro-aktív módon viszonyulnak ahhoz, ami egyedül esetleg elbátortalanító, kételyt ébresztő, blokkoló lehet. Óvakodj azoktól, akik rendszeresen többet kérnek, mind adnak, ugyanakkor törekedj arra, hogy mindig maradjon tartalékod (magadra) és mások meghallgatására, támogatására is. Ismét: a lényeg a tudatosság, a választások és prioritások.

MOZOGJ!

Sokat! Ebben a hónapban érdemes elkezdeni a nyújtózkodásokat, hogy aztán majd tavasszal az erősebb mozgásformákat is elfogadja a tested túlzott panaszkodások, ellenállások nélkül. Séta, jóga, nyújtások, lazítások, és mély légzések az alapprogram. A február még a felmérésről, tulajdonképpen inkább öndiagnózisról szól(hat), tehát ha nem mozogsz rendszeresen, ne vidd rögvest túlzásba, azonban fokozatosan valamit mindenképp kezdj el hetente legalább 4-5-ször mozogni (napi 20 perc is elég)!

GYÓGYNÖVÉNYEK!

Kéretik beszerezni a Triphalát (legalább 3 havi adag). És nagyon jó még a Chyavanprash (bio boltokban keresendő) immunerősítő, és beleket jól megmozgató lekvár is. Erős jógi teát érdemes nagy adagokban lefőzni, és azt napi rendszerességgel iszogatni.

OLAJOZZ!

Még mindig! Kívül (abhyanga) és belül (min. napi két evőkanál hidegen sajtolt olaj, pl. szezám, kókusz, olíva) vagy ghí (indiai tisztított vaj) fogyasztása még mindig ajánlott. Az olíva olaj azért különösen jó most, mert tele van antioxidáns poliphenolokkal, amik nemcsak az egészséges szív-, és érrendszert támogatják, de maga az olíva sűrű olaj, és úgy hat, mint egy láthatatlan külső-belső télikabát. Fogyassz sok avokádót, ha megteheted. És hasznosak az olajos magvak (fontos: áztasd őket éjszakára megelőzően, egyébként az olaj bennük nem megköti a vizet, nem hidratál, hanem épp ellenkezőleg: szárít!)

ÉDES, SAVANYÚ, SÓS

Váta nyugtató hatásúak, emiatt ennek a tél végi időszaknak a fő ajurvédikus ízei. Nem cukor, nem savanyú uborka, és nem chips! Ugye… Hanem édes gyökerek, fermentált zöldségek, és pl. az angol zeller, vagy olivabogyó, vagy az algák lenne az előbb felsoroltak egészséges alternatívája.

GYÖMBÉR

— bárhogy. Kandírozva, teával, porban curry-ként, frissen, reszelve mézzel. Mindenesetre: sokat!

RECEPT!

safranyos_mandula_ital_3

Sok receptkönyv van a piacon, de kevés ital szerepel ezekben, emiatt szeretek ital recepteket küldeni vagy honlapon megosztani veletek. Még mindig hosszúak az esték, és ahogy fent vázoltam, fontos lenne nem “elsietni az újjászületést” és kicsit benne nyugodni még a belső készülődésben. Ehhez lehet inspiráló esti ital a következő ajurvédikus, nyugtató, sáfrányos, odzsasz építő, datolyás, mandulás, ashwagandhás, fűszeres esti üdítő tea:

Mandula tej:

  • 1 csésze (nyers) mandula
  • 1 l tisztított víz
  • csipetnyi himalájai rózsaszín só
safranyos_mandula_ital_2

Tedd a mandulát egy tálba, és tisztított vízzel töltsd fel addig, hogy ellepje. 6-8 órát hagyd ázni. Majd szűrd le, öblítsd le friss vízzel. Szabadítsd meg a mandulákat a héjuktól, add hozzá a vizet és a sót, és a botmixer (vagy turmixgép) magas fokozatán addig turmixold, amíg krémes és habos nem lesz. Ha finnyás vagy szűrd át muszlin kendőn (vagy nagyon kis lyukú szűrőn), ezzel a darabos, sűrű részét félre teheted (de meg is tarthatod). Fridzsiderben 3-5 napig tárolható.

Kb. 8 dl liter lesz belőle.

Esti sáfrányos üdítő ital:

  • 2 csésze mandulatej
  • 4 magozott datolya (húsos, nem a száraz)
  • 1 evőkanál ghí (vagy olaj, pl. kókusz)
  • 1 evőkanál nyers (de legalább krémes) méz
  • ½ teáskanál kardamom mag
  • ¼ teáskanál sáfrány
  • opcionális: ¼ teáskanál ashwagandha por

Egy kis edényben, kis lángon hevítsd a mandulatejet, de ne forrald fel. Öntsd át a turmixgépbe és add hozzá a többi hozzávalót. Bot-mixeld, amíg krémes nem lesz. Öntsd a kedvenc bögrédbe és az ágyban szopogasd el (miközben Perszephoné jár a fejedben ; ) ).

Két adag lesz belőle.

safranyos_mandula_ital

Szeretettel mindenkinek,

Réka

Create a website or blog at WordPress.com