A három dósha hatása légúti betegségeinkre

Az előző cikkben az ősz kihívásait taglaltuk ajurvédikus értelemben, illetve azt, hogy mennyivel többről is van szó, mint pusztán a légutak tisztításáról, amikor a légúti gyakorlatokról beszélünk az ajurvédában és a jógában.

Alább  pedig azt nézzük meg, hogyan lehet a (kezdődő) betegség tünetei alapján kategorizálni, vajon milyen dósha egyensúlyborulása okozta a megbetegedést, hiszen a kezelést ez nagyban módosíthatja.


A dóshákban (az ajurvédikus hatóerőkben) meglévő egyensúlyvesztések befolyásolják a felső légúti megbetegedések jellegzetességeit. Ha bármelyik hatóerő erős túlsúlyba kerül, a panaszok kiszámíthatóan ugyan, de mások és mások lesznek. Ez segít viszont a kezelésben.


Pitta

Pitta túlsúly a légutakban bármi olyan dologtól lehetséges, ami a pittát bennünk általánosságban is felerősíti. Ezek pl.: túl erős fény, hő, éles, csípős, olajos, sugárzó és táguló minőségek.

Okok

Érdemes tehát figyelni, hogy az alábbiakból ne legyen túl sok minden jelen az életünkben:

 • Stimulánsok, pl. alkohol, dohány, koffein, marijuana, szteroidok, etc.
 • Csípős, forró ételek és érzések
 • Túl sok agyalás, gondolkodás, elemzés, racionalizálás
 • Eltúlzott ambíciók, versenyszellem saját határainkon túlmenő célok kitűzése
 • Saját magunkra való valódi figyelem, ápolás

Tünetek

Túl sok pitta a rendszerünkben a következőket eredményezheti:

 • Gyulladások. Tipikus pitta tünet. A légjáratok megfelelő ápolása komoly gyulladásokat előzhet meg (torokgyulladás, fültőmirigy gyulladás, arc-, és homloküreg gyulladása).
 • Irritációk, viszketések, pirosodások. Ezek is tipikus pitta tünetek, a gyulladások (korai) jelei. Megtaláhatóak az orrban, szájban, torokban, tüdőben.
 • Láz. A pitta túlzó hője mindig (legalábbis részben) felelős a lázért. Azok a légúti megbetegedések, melyek lázzal járnak mindig jól fognak reagálni a pitta diétára és kezelési módokra, mert hűtenek, lágyítanak, puhítanak, és elvonják a túlzó pittát a területről.
 • Másodlagos bakteriális felülfertőződés. Ez általában már egy válaszreakció a testünkben, különösen, ha az a test pitta egyensúlyvesztéses. Ismét nyugtatás, hűsítés, lágyítás lesz segítségünkre addig, amíg a testünk visszaállítja a megfelelő mikrobiális egyensúlyt (probiotikumok szedése nem biztos, hogy elegendő).

Kezelési lehetőségek

Pitta nyugtató étkezés és életvezetési alapelvek, illetve bizonyos gyógynövények. Ez önmagában egy külön téma, itt sajnos nem tudok kitérni bővebben, de alább több praktika is található (pl. torokfájás), mely a pittát nyugtatják. Ezen kívül a kurzusaimon tárgyaljuk bővebben ezeket (Ajurvédikus kúrák, illetve Vörös Hold Menstruációs Program – a hiperlinkekre kattintva többet is olvashattok ezekről a tanfolyamokról).


Váta

A vátát bennünk leginkább a következőek teszik diszharmónikussá: a szárazság (ételben, időjárásban), a hideg, a durva, a folyton mozgó (szél, vagy) változékony (élethelyzet).

Okok

Érdemes tehát figyelni, hogy az alábbiakból ne legyen túl sok minden jelen az életünkben:

 • túlzó szárazság
 • túlzó és kapkodó, saját határainkon túlmenő mozgások, feladatok
 • hirtelen találkozás hideggel
 • stressz
 • a szövetek alultápláltsága

Tünetek

Túl sok váta a rendszerünkben a következőket eredményezheti:

 • Szárazság. Az orrban, üregekben, torokban, tüdőben, ami fájdalmas orrjáratokat eredményezhet, száraz köhögéssel járhat, irritált felső légutakhoz vezethet.
 • Görcsösség, áramlás hiánya. A szövetekben, izmokban, ami ismét görcsös légúti rohamokhoz vezethet, torokban, légcsőben, tüdőben egyaránt. Ez persze együtt jár a prána áramlásának csökkenésével is, aminek még továbbmenő hatásai lehetnek.
 • Légszomj. Túl sok váta (mozgás, és szorongási arculatai) a légutakban gyakran áll a légszomj hátterében. Segíthet a váta dósha csendesítése a légúti problémák gyógyításában.

Kezelési lehetőségek

Váta nyugtató étkezés és életvezetési alapelvek, illetve bizonyos gyógynövények. Ez önmagában egy külön téma, itt sajnos nem tudok kitérni bővebben, de alább több praktika is található (pl. száraz köhögésre), mely a vátát nyugtatják. Ezen kívül a kurzusaimon tárgyaljuk bővebben ezeket (Ajurvédikus kúrák, illetve Vörös Hold Menstruációs Program – a hiperlinkekre kattintva többet is olvashattok ezekről a tanfolyamokról).


Kapha

Kapha túlsúly a légutakban bármi olyan dologtól lehetséges, ami a kaphát bennünk általánosságban is felerősíti. Ezek pl.: nehéz, lassú, hideg, olajos, puhány, sűrű, lágy, statikus, elkenődő és borús minőségek.

Okok

Érdemes tehát figyelni, hogy az alábbiakból ne legyen túl sok minden jelen az életünkben:

 • Túl kevés mozgás (ülőmunka, pl)
 • Hideg, lucskos időjárás
 • Nehéz érzelmek (bánat, gyász, ez mind a tüdőbe gyűlik)
 • Túl sok és túl nehéz, sűrű, túl krémes, olajos hideg ételek

Tünetek

Túl sok kapha a rendszerünkben a következőket eredményezheti:

 • Nyákosodás, takony, sűrű orrfolyás, “schleim” gyülemlés. A nyákok nagyon fontosak a számunkra, a nyálkahártyák lubrikáltsága nélkül száraznak, viszketősnek érezzük ezeket a területeket, de de nem jó, ha túl sok van belőlük. Ilyenkor köhögünk, fújjuk az orrunkat, ezekben az esetekben a kaphát kell megbékíteni.
 • Túl gyakori, visszaeső nátha, dugulások, köhögések. Ezek kézenfogva járnak a fentiekkel. A kapha általános gyógyításával ezeket a problémákat is orvosolni tudjuk.
 • Duzzadások, ödémásodás. A kapha lassú, stagnáló, és vizes, emiatt gyakran okoz duzzadásokat és vizháztartásbeli gondokat. Kapha elvek mentén gyógyítjuk.
 • Stagnálás a gyógyulásban, elhúzódó felépülés. Toxinol felhalmozódása, bent rekedése. A kapha stagnáló minősége miatt, a felépülés is lassabb lehet, mint szeretnénk. Egy kis tűz bevitelével, és nem túlzó mozgással sokat javíthatunk ezen az állapoton, illetve a méreganyagok ürítését segítjük elő.

Kezelési lehetőségek

Kapha nyugtató étkezés és életvezetési alapelvek, illetve bizonyos gyógynövények. Ez önmagában egy külön téma, itt sajnos nem tudok kitérni bővebben, de alább több praktika is található (pl. arc és homloküreg elzáródás), mely a kaphát nyugtatják. Ezen kívül a kurzusaimon tárgyaljuk bővebben ezeket (Ajurvédikus kúrák, illetve Vörös Hold Menstruációs Program – a hiperlinkekre kattintva többet is olvashattok ezekről a tanfolyamokról).


Tovább  A légutak általános napi karbantartása: a prána csatorna és a felső légutak c. cikkhez.

Create a website or blog at WordPress.com