Méh-dialógusok

Vagina monológok és Mellbeszélgetések után íme egy Méh dialógus. Ez a mostani írás egy bevezető… Lehet, hogy több is lesz belőle… Miért? Főleg azért, mert a legtöbbünknek eszébe sem jut a méhe a havi cikluson és esetleg a várandósság idején kívül. Pedig a méh lényegesen többről szól… Nemcsak hihetetlenül intelligens fizikai szerv, ódákat tudnék zengeni dúlaként erről a biológiai csodáról… Szoktam is személyes találkozásaink során. De a méhünk, mint ezt  sok (pl. sámán) tanításból is tudhatjuk, mint energetikai szerv lényegesen többrétű, és a női ciklus és a gyerekkihordás “csak” az ún. elsődleges funkciója. A méh többről szól. Többre és másra is képes…

A méhünk a szakrális nőiség nagyrészt elfeledett bölcsességének tárháza és legtöbbször kihasználatlan teremtő erejének székhelye.

A Méh perspektívája

A méhünkben tudás lakozik. Régen ezt úgy mondták: “látás”. Ismerjük a mondást: szívével lát az ember… Hát ebben az értelemben a nő lát a méhével is. Innen ered a belső érzékelése, mélyebb meglátásainak nagy része, homályból körvonalazódó ráébredései és intuíciója innen fakad. Az amerikai indiánok tanításai szerint a szem látásmódja valójában a ragadozó életformánk öröksége. De a varázslómesterek mindig is arra törekedtek, hogy túllépjenek a ragadozó szeme által észlelhető világ határain túlra. Szerintük a nők rendelkeznek azzal a szervvel, a méhükkel, mely lehetővé teszi a belépést a tiszta érzékelés birodalmába. Jellegzetesen női paradoxon az, hogy adottságunknál fogva végtelen erő áll rendelkezésünkre nőként, ugyanakkor legtöbben semmiféle érdeklődést nem mutatnak aziránt, hogy birtokba vegyék ezt az erőt.

A méhünk antenna is egyben. Olyan szerv, ami befogadója, tolmácsa és elosztója azoknak a finomabb energiáknak, melyek a az Anyaföld felől, a Holdtól, a Naptól és az egész Világegyetemből sugároznak rá(nk). Ezeket a hatásokat régen az asszonyok ismerték és tudatosan felhasználták, vagy épp óvták magukat tőlük. Teljesen természetes része volt életüknek a méh eseményeit (ciklus, várandósság)  kozmikus kapcsolódásukban megtapasztalni. Ezeket a tapasztalatokat továbbadták egymásnak, lányaiknak.

Teremtő erő és manifesztálás

A méh teremtőerőnk középpontja. Az, hogy ez egy gyermek várása során hogyan mutatkozik meg, sok magyarázatot nem igényel, bár annál inkább lenyűgöző… De a méh nemcsak magzatot hordhat ki, és teremtésre, kreativitásra nemcsak addig képes, amíg a nő biológiai, termékenységi ciklusa aktív – tehát a méh még a menopauza után is élő, klimax után sem szárad ki, nem válik terméketlenné, csak átlényegül. Hétköznapi tapasztalásunk, ha kicsit jobban belegondolunk az, hogy nemcsak fizikai értelemben tudunk terveket megfoganni, “kihordani”, megtámogatni, és megszülni. Régen ennek szakrális hagyománya is volt: férfi és nő között egyezség születhetett, ahol a nő magába fogadhatta a férfi nem csak fizikai magját, hanem terveit  és lényével, jelenlétével, átadódásra való képességével világra hozta azokat. Ha magunkba nézünk láthatjuk, hogy ezt a mai napig csináljuk. Fontos kérdés azonban az, hogy ezt mennyire tudatosan tesszük? Mennyi valóban felvállalt beleegyezéssel, vagy mennyi kihasználtsággal, vagy fordítva: mennyi mártírom önfeláldozással?

A Méh Munka folyamata:

Amikor a méhünkkel kezdünk dolgozni az egyik első lépés az méh egyszerű(?), hétköznapi folyamataira való ráhangolódás, az esetleges ritmuskibillenések, vagy akár problémák felismerése. Ezután következhet a méh terének fizikai és érzelmi megtisztítása, majd a már letisztult méhnek a kozmikus ritmusra való harmonizálása. Onnantól fogva, hogy a méh rákapcsolódik ezekre az egyetemes “mozgásokra” elindulhat antenna és tolmács funkciója és belső tudás és termékenység forrásává válhat ismét. Ekkor indulhat a méh sajátos “nyelvezetének” megtanulása. Figyelem: ez egy életre szóló folyamat, nem pedig gyorstalpaló, azonnali megoldás, nem valami “quick fix”. Sok belső aktív konfrontálódásra, radikálisan őszinte önmegismerésre és önelfogadásra irányuló hajlandóság és elköteleződés szükséges hozzá. A pár nappal ezelőtti Még Mágiája női műhely találkozón ebbe épp belepillanthattunk. Reményeim szerint ezt tovább folytathatjuk, kibővíthetjük majd további találkozások, workshopok során is. Figyeljétek a híreket a honlapon.

Megszólítanálak most itt közvetlenül és bátorítanálak arra, hogy hangolódj rá ezekre a gondolatokra, és tekints magadba, merülj el a méh terébe és kérdezz! Kérdezz saját magadtól. Beszélgess magaddal intuitív ráérzések formájában.

Mi a viszonyod a méhedhez? Mikor figyelted utoljára a holdciklusodat? Mennyire ismered testi és lelki hullámzásaidat a vérzésed és virágzásod körforgásában? Mikor volt utoljára olyan, hogy nem a fejedből kiindulva, hanem a szíved hívására és a méhed által vezetve cselekedtél? Mikor hallottad utoljára méhed szívverését? Mikor merültél el utoljára áramlataiban? Milyen érzéseket vet fel benned az, hogy a méhednek van hangja: dallama is és ritmusa is? Mit pendít meg benned az, hogy “méh-szív központ”? Mennyire érzed élőnek a méhed és az Anyaföld mélységében lévő középpont között a kapcsolatot, mennyire tapasztalod magad egyetemes lényként a hétköznapjaidban?

A Méhmunka lényege az átadódás és elengedés képességének, illetve az elköteleződésre és belső konfrontációkra való hajlandóság között húzódó egyéni, személyes, csak rád jellemző és hullámzóan változó egyensúlynak a meglelése.

A fentieket érzelemdús gondolatébresztőnek szánom. Örömmel fogadok bármilyen hozzászólást, személyes tapasztalat megosztást  itt a blogban! Írjatok, és kérdezzetek!

Create a website or blog at WordPress.com