A membránseprésről


Előfordulhat, hogy az orvos szülés előtti, vagy közbeni méhszájvizsgálat során (remélhetőleg előzetes beleegyezést kérve!!) membránsöprést végez (38-39. héttől). De jó ez? Kell ez? Vagy ördögtől való? Egyezzünk bele? Mondjunk rá nemet?

Hallgasd meg ezt a Kismama Rádiós hanganyagot!

A MEMBRÁNSEPRÉS

(“Stretch and Sweep”)

MINT SZÜLÉSBEINDÍTÓ MÓDSZER


MI IS EZ? ÉR? NEM ÉR?

Persze jól dönteni csak információk alapján tudunk! Egyébként azzal kapcsolatban is vita van, hogy tényleg indítási beavatkozás-e ez, vagy sem? Valójában ez szinte “természetes”.


Erre egyszerű választ ad az, ha megkérdezzük (akár az orvosunktól is a szülés előtti egyik utolsó találkozásunk során): mi az értelme a membránseprésnek, mi a haszna, mi a szándék vele?


A válasz persze nem nagyon lehet más, mint hogy a szülést beindítsák, siettessék vele.  Praktikusan arról van szó, hogy az orvos (szülésznő) két ujjával a hüvelyen keresztül behatolva a magzatburkot (membránt)  elválasztja a méhszájtól.

Rendszeresen indulnak a szülésfelkészítő tanfolyamaim.
Ha érdekel, akkor itt tájékozódhatsz a honlapomon!

PRAKTIKUSAN MI A MEMBRÁNSEPRÉS?

Az angol szakterminus erre “stretch and  sweep”, vagy “membrane sweep”, a művelet pedig abból áll, hogy az orvos felnyúl, egy, legfeljebb két ujjal, körülbelül úgy, mint amikor a nő tampont tesz fel applikátor nélkül, vagy mint amikor természetes  családtervező  módszer keretében magának ellenőrzi a méhszáj állapotát. Az orvos vagy szülésznő az ujjával kitapintja a méhszájat és óvatosan mögényúl egy picit, annyira, hogy a méhszájra rátapadt-rásimult burkot az ujjával épp megemelje. A méhszáj ettől egy kicsit  megnyúlik abba az  irányba (“stretch”).


Ha a magzatburok annyira felemelhető, hogy egy ujjbegynek a fele, vagy akár az egész ujjbegy aláfér, akkor meg lehet próbálni a méhszáj széle mentén az egész burkot leválasztani a méhszájról. Ez egy  körkörös ujjmozdulat (“sweep”), amit meg lehet csinálni brutálisan is, egy pillanat alatt, meg lassan is, óvatosan, értve ez utóbbi alatt azt, hogy ha valahol a méhszáj meg a burok nagyon össze van tapadva és a körkörösen haladó ujj nem tud ott továbbcsúszni, akkor azon a  ponton nem erőltetjük, hanem megint kívülről-lentről próbáljuk meg a méhszájat  megnyújtani.


MIT REMÉLÜNK TŐLE?

Ettől a beavatkozástól az remélhető, hogy a prosztaglandin termelését vonja magával. A prosztaglandin egy olyan hormon, ami a szülés beindulását segíti, és egyébként a férfi spermában áll nagy számban rendelkezésre – ez a “bio-organikus” forrás (szerintem preferálandó, arról nem is szólva, hogy sokkal kellemesebb, és intimebb, mind mamának, mind papának). De van, hogy (szintetikus hormontartalmú) gél formájában kenik fel a szülésre váró anyuka méhszájára.


MIKOR NEM SZABAD?

Membránsöprést csak már puha, és nyílásnak indult méhszáj esetében lehet (szabad) végezni – tehát NEM lehet arról szó, hogy az orvos (szülésznő) tágítson a méhszájon membránsöprés (vagy egyszerű méhszájvizsgálat) címszó alatt. A puhára érett, és nyílásnak induló méhszáj annak a jele, hogy a test már spontán módon is a szülésre készül.


MENNYIRE HATÉKONY?

A membránsöprés sajnos (egyedi eseteben) nem garantálja azt, hogy a baba tényleg hamarabb érkezzen.  Bár nagyszámú statisztikára alapozva kimondhatjuk, hogy megnöveli az esélyét annak, hogy a 42. hét előtt a szülés elinduljon. Különösen akkor igaz ez, ha ezzel a 40. hétig várnak (többedre szülő nők esetén akár 41. hétig is). Nincs olyan adat, ami elég meggyőző lenne eléggé, hogy a 40. hét előtt a ez az indítási mód igazán hatékony lenne.


KONTRA ÉRVEK

A membrán söprés időnként burokrepedést is okoz, az pedig mindig a fertőzés lehetőségét növeli, hiszen a burok már nem védi a babát. Burokrepesztés orvos is max a vajúdáskor, a kórházon belül végez, hiszen ezzel a beavatkozással valójában “elköteleződünk” arra, hogy 12 (max. 18) órán belül annak a babának ki kell bújnia: szülni kell!


A membránseprés (ha túl korán történne meg) rendezetlen méhmunkát eredményezhet (a kontrakciók sűrűségét, illetve a méh különböző izmainak összehúzódási, komplex “koreográfiáját” értjük ez alatt). Előfordul, hogy a kontrakciók beindulnak tőle, de a méhszáj ennek ellenére “le van maradva”, és nem puhul-tágul elég gyorsan. Természetes indulás esetén a kontrakciók sokkal kisebb méhszáj ellenállással kerültek volna szembe.


A membránseprés, főleg, ha kézi méhszájtágítással is együtt jár kis mértékű vérzést is okozhat.


A TÉMÁVAL KAPCSOLATOS “VÁROSI LEGENDÁK”

Hallhatunk olyat is (barátnőktől, de  orvosoktól is néha), hogy azért “jó a burokrepesztés, mert akkor később nem kell gyógyszeresen indítani”. Tény, hogy fordult már elő, nem is egyszer, hogy egy (egyébként esetleg indokolatlan) császármetszést pont egy membránsepréssel való rásegítés miatt lehetett megúszni.


De gondolkodjunk el ezen egy picit: egészséges várandósság és baba esetén SOHA sincs szükség SEMMILYEN indításra! A legjobb, amikor a szülés magától, a maga idejében indulhat!  Nem szükséges elfogadni ezt a siettetést csak azért, mert későbbi siettetések miatt aggódunk! Ha nem akarsz burokrepesztéses indítást, jogod és lehetőséged erre nemet mondani. Mint ahogy arra is persze, hogy (megfelelő információk alapján, és az épp aktuális szituációban értelmes) igent mondj.


MIKOR HELYÉNVALÓ?

  1. Igazán a membránsöprés akkor a leginkább helyénvaló, ha a mama vajúdása már beindult, de valami miatt (és ténylegesen) az lelassult, vagy le is állt. Ez esetben a membránsöprés tényleg pozitív értelemben is előremozdíthatja a vajúdás folyamatát.
  2. Ha a betöltött 40. hét után az orvos másféle, erősebb, gyógyszeres indításokban gondolkodik. Azt elkerülendő kezdjünk inkább ilyennel.
  3. Ha a mama méhszája erre megfelelő állapotban van, vagyis: már puhul, már vékony, már tágulásnak indult. Magyarán az anyuka teste már ténylegesen készül a szülésre.

Valójában a legfontosabb, hogy bárhogy is döntesz, azt ne szorongás diktálja, ne a félelem határozza meg!
Fontos, hogy erről még a vizsgálat előtt szó essen – nehogy “túllekesüljön” az orvos keze (beleegyezés nélkül történjen meg a beavatkozás)!


Fontos (mint más témákban is) folyamatos párbeszédben lenni az orvosunkkal, szülésznőnkkel a vizsgálat közben is. Ha méhszájat vizsgálnak mondják el pontosan, hogy mit “látnak” ott bent, mert csak így tudunk információ alapú (valódi) beleegyezést adni. Valószínűleg nem mi érezzük a méhszájunkat: kérdezzünk rá nyugodtan tehát a helyzetre!


MI SEGÍT KÖZBEN?

Ha úgy alakul, hogy ez a beavatkozás (remélhetőleg a te információ alapú beleegyezéseddel) megtörténik, ne felejts el közben szépen, lassan és nyugodtan lélegezni. Ez nem egy leányálom típusú beavatkozás,

Ez a te tested, a te szabályaid, a te választásod!


Ha több is érdekel, keress meg nyugodtan!
20 éve állok a kismamák szolgálatában kismama jóga oktatóként, független, testfókuszú és holisztikus szülésfelkészítőként és dúlaként.

Várlak szeretettel!
Gáborjáni Réka

Ha tetszett, amit itt találtál, az alábbi gombok megnyomásával kérlek segíts eljuttatni másokhoz is, akiket érdekelhet:

Create a website or blog at WordPress.com