Gáborjáni Réka

35 éve jógázom, 30 éve tanítok és 20 éve foglalkozom nőkkel – persze még régebb óta magammal. Életemben hullámszerűen váltakoztak férfiasabb és nőiesebb periódusok, mindez saját természetem megismerésének irányába vezetett. Most is egy bizonyos ponton állok abban az áramban, amit Életnek is hívunk, és egyre jobban tudom élvezni azt, hogy – jó pillanataimban – az árammal eggyé válva nem akarok akarni.

Női jóga és ajurvéda tanár és konzulens is vagyok,  vagyis a kifejezetten a női testre szabott, testtudatos és finom testérzékelésekre fókuszált mozgás (jóga) és tudás (ajurvéda) lelkesít!

Hosszú évek óta kutatom, mind magamban, mind külső forrásokban azokat az elfeledett női tanításokat, praktikákat, amikkel a nők évezredek óta erőben és egészségben tartották magukat. A közös munkánkban a ránk jellemző női egészségünk elmélyültebb értésére törekszünk, mert önmagunk értéséből és elfogadásából hosszútávú életmódbeli változtatások következnek (és nem pusztán szezonális lelkesültségből származó, illékony diéta vagy fitnesz időszakok).  Ezek főleg preventív, betegség megelőző, de gyakran gyógyító, egyensúlyba visszaállító hatású praktikák. Erről bővebben itt: www.gaborjanireka.com

reka-teaching-oval

Emellett az egyik legtapasztaltabb, szenior Kismamajóga oktatóként több oktatóképzés résztvevője is vagyok. Dúláskodtam hosszú évekig, és folyamatosan tartok testfókuszú szülésre felkészítő, ún. Somatoszülés™ tanfolyamokat (melynek kidolgozója vagyok), illetve kismamajóga órákat. A mai napig a kismamáktól tanulom a legnagyobb alázatot a női lét szakralitásával és a szellemi minőség hétköznapi, testben való megtapasztalásával kapcsolatosan: nagyon sokat kapok tőlük. Erről bővebben itt: www.somatoszules.com

A női és  a kismamákkal kapcsolatos munkám mellett néha elfog az írhatnék is: a nőiséggel kapcsolatos írásaimat a Nőijóga honlap első oldalán olvashatod.

Három gyönyörű gyerekem van és angol férjemmel (aki zongoraművész-tanár, zeneszerző, ultramaraton futó, vízböjt coach és persze csodás apa is egyben) több, mint 25 éve élünk együtt. Az ő férfias támogatása nélkül nőiségemet sem élhetném úgy meg, ahogy azt most tehetem.


Szakirányú tanulmányaim, tanáraim:

 

Nem szakirányú képzéseim,  végzettségem:

  • 1989-92. Francia Nyelv-, és irodalom, Filozófia, Esztétika (ELTE/BTK)
  • 1989-1994. Angol Nyelv-, és Irodalom MA (ELTE/BTK)
  • 1994-97. ELTE BTK Doktori képzés – 20. sz. angol irodalom
  • 1995-96. 20. sz-i angol irodalom doktori képzés (PhD, DPhil) – Brasenose College, Oxford
  • 1996-2000. Miskolci Egyetem BTK Angol Tsz. angol irodalom – adjunktus
  • 1997. James Joyce Archives, Zürich, Svájc, kutatói státusz