AJURVÉDA

 


Figyelem!
Pillanatnyilag egyéni konzultációkat nem tartok!
A csoportos foglalkozásokra nagy szeretettel várlak!
Megértéseteket kérem, köszönöm!


Az ajurvéda tanításait tükröző közös munka során kifejezetten terápia-jellegű megközelítéssel dolgozunk, mely igény szerint ölthet csoportos és/vagy egyéni konzultációs formát. A csoportos foglalkozás azoknak szól, akik még a komolyabb tünetek megjelenését megelőzően, általános egészségmegőrzés céljával tájékozódnának női ciklusuknak ajurvédikus módszerekkel történő egyensúlyban tartásáról, vagy azoknak, akiknek kisebb, egyensúly borulásos problémái vannak (ciklus rendellenesség, kimaradó ciklus, kellemetlen menstruációs tünetek, stb.)

Az egyéni ajurvédikus szaktanácsadás már komolyabb tüneteknél javasolt. melynek során az ajurvéda szellemében alakítunk ki egy (nem feltétlenül “indiai”, hanem az ajurvéda szemléletét és logikáját tükröző) modern, személyre szóló programot. Legalább 3 konzultációra van ilyenkor szükség: az első alkalommal alkatelemzés és diagnosztika zajlik, második alkalommal a konkrét életmód tanácsadás, 6 hét után pedig egy kontroll, ami során eldönthetjük a továbbiakat.

Ajurvédikus szellemiséggel dolgozó alkalmaim:

  • Hold Nidra™ – elringató ciklus program: csoportos, információs és begyakorló foglalkozás, mely női menstruációs ciklusunk finomabb értését szolgálja. Időpont: előre meghírdetett alkalmak, mindig egy hétvége, szombat-vasárnap 10.00 – 17.00. 2020-tól ONLINE és egy hónapos formátumra vált!)
  • Ajurvédikus Évszak Kúrák Női Körben: csoportos, egy éven keresztül négy teljes napos műhely, mely során a találkozást követő évszakra készülünk az ajurvédikus és más holisztikus szempontok alapján.
  • Egyéni ajurvédikus szaktanácsadás: egyéni konzultáció, min. 3 alkalom. Időpont: Egyéni egyeztetés alapján. SZÜNETEL.

A nőknek szóló ajurvédáról bővebben:

A női test hihetetlen összetett és érzékeny rendszer. Életünk során gyakorolt, ciklikusan változó szerepeink (anya, lány, feleség, háziasszony, pénzkereső, a munkában helytálló, erős nő, stb.) egyfelől színt és változatosságot visznek hétköznapjainkba, másfelől azonban sokan tapasztaljuk a szétszórtságot, sőt azt, hogy ez a modern világban nőktől elvárt többfelé figyelés (multi-tasking), túlzottan leterheli az idegrendszerünket, okoz feszültséget, cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, és hormonális problémákat, mely idővel egyre több, kisebb-nagyobb testi tünetekkel fűszerezi-keseríti meg a napjainkat. A modern világ maga rizikófaktor, mely (többek közt) kifejezetten női rendellenességeket okoz.

Az ajurvéda egy olyan több évezredes egészség megőrző rendszer, mely rendkívül nagy figyelmet fordít kifejezetten a nők egyéni egészségügyi problémáira. A múltban, ahol nem álltak rendelkezésre a nyugati orvoslás időnként lenyűgöző módszerei, kénytelen volt mélyebben rápillantani a betegségek okára, hogy azokat még tüneti megjelenésük előtt, csírájában fojthassa el. Modern nyelven: a prevenciót, a megelőzést tartotta a legfontosabb gyógyítási módszernek.  A prevenciót egészen “korán” kezdték ők: már a várandós nő testét is a megszületendő gyerek egészségére ható tényezőként tekintették. Az, hogy egy ember egészsége majdani életének közepén milyen lesz, azt alapjaiban meghatározza az, hogy testének elsődleges, magzati korban kialakuló időszakában milyen hatások érik. Az ajurvéda ténylegesen “templomként” tekint a női testre, és emiatt egy egész külön orvoslási szakág alakult ki kifejezetten nőgyógyászati céllal — évezredekkel ezelőtt (Garbha Sanskar).

Az ajurvéda tudja, hogy a női szervezet rendkívül érzékeny, és (még a férfi testnél is összetettebb) hormonális rendszeri adottságaiból kifolyólag különleges elbírálást igényel. Ezen kívül az ajurvéda felismeri a női testnek és léleknek a természethez, és a természet ciklusaihoz erős meghatározottságát: nem képes a női szervezet egyensúlyban maradni, ha nincs szinkronban a természet ciklikus hangsúlyváltásaival!

doshas2

Az ajurvéda egyéni terápia, tehát figyelembe veszi azt, milyen egyedi adottságok határoznak meg minket testileg és lelkileg. Ugyanarra a problémára, vagy külső behatásra az egyik testalkatú, lelki beállítódottságú nő más tüneteket produkál, mint egy másik típusú nő. A betegségeink a legtöbbször válaszok egy adott (külső, belső) szituációra, testünk kétségbeesett, és eltorzult kísérletei az egyensúly visszaállítására. Az ajurvéda igyekszik az eredendő sajátosságokat felismerni, és a valódi egyensúlyt a legmegfelelőbb módon visszaállítani.

Az ajurvéda évezredek tapasztalataira alapozva fejlesztett ki olyan gyógyhatású keverékeket, modern nyelven kiegészítőket, melyekkel megsegíthető a női test egészséges működése, de fontos tudni, hogy az ajurvéda szellemiségével ütközik a problémát pirulával kezelő, a tüneteket pusztán lefojtó, azonnali gyógyulással kecsegtető orvoslás. Ajurvédikus szellemben gyógyulni egyrészt személyes felelősségvállalást, másrészt elköteleződést, türelmet és kitartást igényel. Tünetet kezelni gyorsan is lehet, de a test betegségeinek valódi, gyakran lelki és tudati okait is feltárva, esetlegesen hosszú évek helytelen életvezetési szokásait megváltoztatva, mentális, vagy érzelmi berögződött reakció mintákat átírva meggyógyulni nem megy egyik napról a másikra.

A leghatékonyabban az ajurvéda így működik, ideális esetben szaktanácsadásra már akkor érdemes eljönni, amikor a betegségek a korai stádiumban vannak, tehát valójában még csak egyensúly borulásokról beszélhetünk. Tény, hogy ez nem is olyan könnyű, mint hangzik, mert az az igazság, hogy nem is tudjuk, mire figyeljünk! A modern világban csak akkor tűnik fel, hogy valami “nem stimmel”, amikor már erősen kellemetlen tünetek vannak. Emiatt tartom fontosnak az informálódást és ajánlom szeretettel a Hold Hétvége – ciklus programot ahol több módszer mellett az ajurvédára is támaszkodunk női testünk és ciklusunk egyensúlyban tartásának megsegítésére. Itt még nem betegségekkel dolgozunk, hanem megtanulunk figyelni testünk finomabb, korai jelzéseire.

Abban az esetben, ha a nő ciklusa már borul, ha a menstruációt megelőző PMS tünetegyüttes megakadályozza normális életvitelében, ha túl erős a vérzése, ha rendszeresen küzd fertőzésekkel, ha fogantatási gondjai vannak, ha cisztája, miómája, endometriózisa van, akkor már betegségekről kell, hogy beszéljünk és megállapíthatjuk, hogy a megbetegedési folyamat már a tünetfelhalmozódási fázisba lépett: ilyenkor feltétlenül foglalkozni kell a problémával, mielőtt az még komolyabb betegséget okoz. A komoly betegségeknél az ajurvéda hosszútávú alkalmazása segít csak, komoly életmódváltásra van szükség, és itt minimum másfél éves otthoni munkáról van szó. Ilyenkor az ajurvéda az orvosi ellátás mellett (örömmel javasolok holisztikus szemlélettel dolgozó orvosokat, nőgyógyászokat, hormonszaktanácsadókat, dietetikusokat és más specialistákat) mint kiegészítő, életvezetési gyógymód alkalmazható.

Ajánlom, időben fordulj szakértőkhoz, ne várd meg a betegségek kialakulását! Amennyiben bármi módon segíthetek, keress a reka@gaborjanireka.com e-mail címen.

Gáborjáni Réka — dúla, női jóga oktató, ajurvédikus szaktanácsadó, ciklus coach. (Bővebben rólam itt olvashatsz.)