Bölcs Öreg Csontanya (téli programajánló)

O chestnut-tree, great-rooted blossomer,
Are you the leaf, the blossom or the bole?

O body swayed to music, O brightening glance,
How can we know the dancer from the dance?

Ó, gesztenyefa, roppant gyökerek
virulása: virág vagy, törzs, levél-e?
Ó, test, zenén ringj, szemek, gyúljatok!
Táncából a táncost: kitudhatod?

W.B Yeats (ford. Tandori Dezső)

A tél felé közeledve lassulunk és befelé fordulunk – de a tánc még akkor sem áll le, amikor úgy tűnik, hogy az idő kereke (hagyományok szerint a téli napfordulókor, december 21-én) egy pillanatra igen.

Ahogy az évkörben látható természet öregszik, és talán az ember lánya maga is csontosodik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a külső, fagyott kereteken belül zajló, láthatatlan áramlás, egyfajta belső tánc, az alkotás, a teremtés látens, (mikro)kozmikus formája.

Old Bone Mother – a Bölcs Öreg Csontanya…

…mondják a kelták. Minő ellentmondás! Csont vagy Anya? Mert hát milyen táncra is képes vajon egy, a kereteibe belefagyó tapasztalás halmaz bennünk?

Ha az életkorunk még nem is jelez csontosodást, de mikor akár a külső természet, az évkör ránk való kihatásait érezzük, vagy akár csak ha a női természetünk ciklikusságából fakadó, újra-újra, megkerülhetetlenül elérkező téli fázisainkhoz kapcsolódunk: mit látunk?

A jelen világhelyzet egymástól elhatárolódásra kényszerítő szigorából mit tanulunk?

Élünk, vagy halunk, amikor a környezet sugallata szerint a Zordság az úr?

Mit tanít a jég? Mit tanít a fagy? A sivárság?

Mit tanít a csont? Mit tanít a kő? A szikla? A keménység?

Tudunk-e táncban maradni ilyenkor? A befagyott felszín mögött hova-hova tartozunk? Kapcsolódni vágyásunk áramlatai elég erősek-e a jeges páncélok mögött? Mi az, amiről a fagyott, rideg idegek mesélnek nekünk? Hogyan éljük túl a csendpontokat? És mi az, ami marad? Mi az, ami lassan éled bennünk a megállj parancsa után?

Bölcs Öreg Csontanya szerint az Élet nem bőséges, ajándékait nem szórja, és amink van (ha van), azt nem “ingyen” adják. Hangozhat ez recsegő-ropogó-károgó bölcsességként: de ennek a tudásnak az integrálása értéket növel!

Bölcs Öreg Csontanya ezzel azt is mondja:

a kincseink és kapcsolódásaink értéke nem külső meghatározottságú, hanem saját magunk felelőssége.


Furcsa év ez az idei… Annyira, hogy részletezni sem kell, mit értünk ez alatt… Veszteségeink, de minimum a hiányérzeteink a téli időszak emlékeztetője nélkül is egyértelműek.

És most persze jön az Advent, idén is – de milyen?! Lehet, megkérdezhetnénk magunktól: minek az adventjét, eljövetelét ünnepeljük is idén? És vajon mire is ébredünk egy ilyen év után jövőre?

Mindig szeretem, és ahogy tudom, képviselem is ennek a befelé forduló időszaknak a mélységeit, de most különösképp azt javaslom, hogy mielőtt belemenekülnénk a karácsonyi ünnep csillogásának varázsába, töltsünk el egy kis időt a sejtelmes, ködös, rejtélyes, és elgondolkodtató minőségeink mentén is, hiszen van ott olyan tanítás, amire szükségünk lehet majd a jövőben is, idén azt mondom: talán jobban mint eddig valaha…

Emellett (részben ezért) pedig invitállak Titeket idén is az egyik legkedvencebb programomra, a Téli Nidra™ Rasayana kurzusra, ahol is a jóga és az ajurvéda segítségével igyekszünk úgy elmerülni ennek az időszaknak a tanításaiba és hatásaiba, hogy azokba ne fulladjunk bele – magyarán egyensúlyt találjunk a merüléseink és a szárnyalásaink közt, hogy a fagyos merevségeinkben is érezhessük az Élet táncát.

Ahogy sokan tudjátok, Angliából vagyok elérhető az online-virtuális világ hullámait meglovagolva. A télre, a befelé fordulásra hangoló Téli Nidra™ Rasayana programomat tehát idén így, hús-vér találkozók nélkül tudom megtartani – de ebben van sok jó is:

  1. egyrészt remek, hogy a közös gyakorlások rögzítésre kerülhetnek, így akár többször is újra lehet azokat gyakorolni, illetve ha nem tudna valaki személyesen jelen lenni, az sem baj, mert a program végéig minden rögzítés elérhető marad.)
  2. nem utolsó sorban a program olcsóbb is tud lenni.

Ha ez érdekel, akkor olvass kicsit tovább (alább) és jelentkezz nyugodtan, hogy ha támogatásra, társaságra lenne igényed a tél mély ölébe való merülésedhez.

Szeretettel, barátsággal és melegséggel,

Réka


TÉLI NIDRA™ RASAYANA 2020-2021. ONLINE

A tél mindig sok kihívást tartogat mindannyiunk számára, de felpörgött világunkban különösen érzem magam körül a fáradtság jeleit, hihetetlen kimerültséget észlelek sok nőben (és férfiban is)!

Mind a jóga, mind az ajurvéda, mind az általam ismert természetközeli és testfókuszú megközelítések, filozófiák arra intenek, hogy ebben a téli időszakban nagyon tudatosan kell bánnunk azzal, amink van.

De azt is megtanultam az évek során, hogy ebben a sötétben és mélységben, mint yang a yin-ben, önmagunk bensejében gyönyörűséges kincsekre lelhetünk. Leginkább önmagunk gyógyulására.

Ezért arra hívom az erre nyitott érdeklődő nőket, hogy töltsük együtt a Téli napfordulótól az Imbolc-ig, vagyis a december közepétől február elejéig tartó másfél-két hónapot.

Ez idő alatt:

  • kéthetente találkozunk (ONLINE) egy két-órás közös gyakorlásra, lágy női jógával bevezetett mély lazításos, vezetett, gyógyító mélymeditációra.
  • A találkozások közötti időszakban pedig otthon, egyszerű, de nagyszerű ajurvédikus rasayana (gyógyító nektár útjának is nevezett) ajurvédikus töltekezési rítusokat gyakorolnánk.
  • Otthon is végeznénk napi relaxációt (a közös nidrákat többször is javaslom elvégezni).
  • Az otthoni munkát egy 70 oldalas jegyzet segíti majd, melyet az első alkalommal osztok ki.
  • A téli mélyidő (december közepe-február eleje) közötti időszakban online csoportos megosztási lehetőséget is biztosítok.

FIGYELEM! 2020-ban ONLINE FORMÁTUMBAN TUDUNK EGYÜTT RASAYANAZNI. ZOOM TALÁLKOZÓK FORMÁJÁBAN TALÁLKOZUNK, AZ ANYAGOT PDF-BEN KÜLDÖM. A PROGRAM TÖBBI RÉSZE EDDIG IS ONLINE VOLT, TEHÁT AZ VÁLTOZATLAN.

JÓ HÍR 1: A TALÁLKOZÓK RÖGZÍTÉSRE KERÜLNEK ÉS A KURZUS IDEJE ALATT KORLÁTLANSZOR ÚJRANÉZHETŐEK (VAGY HIÁNYZÁS ESETÉN ILY MÓDON PÓTOLHATÓAK). TERMÉSZETESEN KÜLSŐSSEL MEGOSZTANI A LINKET NEM LEHET!

JÓ HÍR 2.: AZ ONLINE FORMÁTUMOT KEDVEZMÉNYES ÁRON TUDOM NYÚJTANI, A 36.000.- ÉRTÉKŰ KURZUSON IDÉN 24.000.- ÁRON LEHET RÉSZT VENNI 🙂

 

Praktikus infók:

Időpontok:

HÉTFŐK 19.00-21.00: 2020. dec. 21., 2021. jan. 4., jan. 18., feb. 1.

Ár:

A négy alkalom egy kurzusként látogatható csak. A sorozatra szóló bérlet ára (mely a jegyzetet és az online közösségi támogatást is tartalmazza) ONLINE KEDVEZMÉNY 2020-BAN: 24.000.-

Fizetés módja:

Átutalással lehet előre fizetni. Ennek részleteit a Calendly platformon való jelentkezés után kapjátok meg az automatikus válaszértesítőben.

Helyszín: ONLINE / ZOOM

Jelentkezés:

A feliratkozás még nem biztosítja a helyed, mindenképp várj tőlem majd egy visszaigazoló e-mailt, melyet legkésőbb december 18-ig küldök.

Jelentkezési link (Calendly):

https://calendly.com/gaborjanireka/teli-nidra-rasayana-2020-dec-21-tol

Szeretettel várlak,

Réka

joganidranoknek