Nagy lendületű április

A cikk eredetileg 2017-es.

“Ha megnyitjuk magunkat a Föld bölcsességének, mint a fák úgy emelkedhetünk az égig, hogy közben erősen tartanak a gyökereink is.”

Rainer Maria Rilke

trees

Ma kissé leverten, talán még szomorkásnak is nevezhető hangulatban ébredtem. Az elmúlt napokban egyébként is az elmúlásnak finom fuvallatai keringtek körülöttem, ma reggelre úgy tűnik ez saját érzelmi világomba is behatolt már… Aztán, ahogy a közeli parkban a kora reggeli sétámra indultam (sérült térdemet tanítgatva, hogyan is kell járni ismét), megláttam a télből éledező fákat, és szinte rögtön észrevettem, ahogy elkezdtem mélyebben lélegezni és (bár nem sokat láttam a napot az elmúlt időszakban) azt is, ahogy a szívemet megint egy ismerős könnyedség járta át.

Alább a Négy Évszak Ajurvéda Nőknek – az Évkör Energetikája sorozatból való egyik írásom olvashatod.

Az évnek ebben az időszakában a természet, végre!, hatalmas erőkkel kel életre. Így volt ez már az elmúlt hetekben is, de azok a folyamatok inkább a felszín alatt zajlottak… most azonban ez a sok készülődés a külső világban is láthatóvá válik. Idén, azt hallom, ez az április különösen nagy erőkkel indul… Nagy lendületű energiákkal kell számolnunk. Ez persze egyszerre jó is, nem is… Ez a belső lendület ugyanis arra áramlik majd, amerre a figyelmünk fordul. Magyarán, ha rossz kedved van, a veszély az, hogy az erősödik majd fel. De ha most valami alkotó tervre fókuszálsz, akkor az fog az átlagnál nagyobb lendülettel szárba szökkenni. A kihívás ebben a hónapban legfőképp tehát az, hogy némi önfegyelemmel kimozdítsuk magunkat a negatív, lehúzó minőségekből, ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy ne essünk túlzásokba az új tavaszi lendület lelkesítő erejének hatására.

Kihívások:

Számíthatunk zavaró tényezőkre is… arra, ahogy lényegtelen dolgok magukhoz ragadják teljes lényünket. Ha azon kapod magad, hirtelen semmi sem fontosabb olyan, és hasonló dolgoknál, mint például, hogy “egy porszem se legyen a könyvespolcodon, vagy az ablaküvegen az a légypiszok miért van ott már megint”, akkor jó ha “gyanakodsz”. Érdemes rálátni ezekre az apróságokra és okosan gazdálkodni ezzel az erővel, ami ebben a hónapban számunkra adatott.

Érdemes azt is megnézni, hol szoktad vesztegetni az energiáidat? Milyen felesleges köröket futsz nap mint nap? Lehet ez valami rossz szokás, vagy egy fölösleges aggodalom, vagy az olyan kapcsolatok, amikben az adok-kapok nem kiegyenlített. Hamupipőke alaposságával válogasd szét a valódi feladatokat a hamisaktól.

Tekints rá függőségeidre (legyen az életviteli, étkezési vagy érzelmi jellegű). A jó hír, hogy ezeket az évnek ebben az energetikájú időszakában az átlagnál sokkal könnyebben vetkőzheted le. Most nem is térek ki, hogy mennyire hatékony ebben az időszakban tisztító kúrákat tartani, de az! Mi a Női Körben már majd félúton járunk az idei Tavaszi Tisztító Nagykúránkban!

Lehetőségek:

A legfontosabb, hogy bármi amibe belekezdesz a szokásosnál nagyobb hatékonysággal szökkenhet szárba. A valós kérdés tehát az: mi is most az életedben a legfontosabb, mire érdemes fókuszálnod a figyelmed, az erőfeszítéseid saját magad és a kollektív érdekében? Mert most ezt megteheted és kevesebb “saját” erő befektetésével, az természet és a makrokozmosz erejének támogatásával.

A párkapcsolatokban (lásd az előző Teliholdat is) úgyszintén nagy hatással lesz ez a robbanásszerű erőáramlat. Most a kapcsolatainkban is nagy lépéseket tehetünk – akár destruktív, akár konstruktív irányban. Már az is elegendő lesz, ha ebben a hónapban visszafogod magad attól, hogy negatív módon reagálj a már meglévő, vagy éppen az aktuálisan felmerülő helyzetekben. Most áprilisban ez már önmagában is vagy jótékony hatással lesz a kapcsolatainkra, vagy éppenséggel, ha a kapcsolat nem bírja el ezt a tempót és változást, és egyébként is az a dolga, akkor az szétessen, és leváljon rólad. Ebben a tekintetben is érdemes figyelned és változásokra készülnöd.

Alapvetően tehát jó, ha az átlagosnál tudatosabban tekintesz magadra, szokásaidra és terveidre az elkövetkező hetekben, mert nagyon hatékonyan tudod így élni az életed (bármely irányban). Olvasd el még egyszer azt a Rilke idézetet ott fent és merülj el még egy pillanatra abban a képben. De még jobb talán, ha te magad is kimész a természetbe sétálni, és fákat ölelgetni! Engedd meg, hogy valahol ott belül, mélyen csatlakozz azokhoz az erőkhöz, amik ilyenkor összekötik a fentet és a lentet, és a gyökerektől a legmagasabb szintekig képesek kinyújtózni és élettel telve áramolni.

Szeretettel,

Réka

Create a website or blog at WordPress.com