IKnowNothing

reka_marko-bTegnap egy éve, hogy Ráth Zsuzsi megmentette az életemet: Újraélesztett egy megvilágosodott üresség állapotából, melybe saját akaratomból (és még néhány szeretett Barát segítségével) pottyantam bele. Úgyhogy ez a második (többedik?)  születésnapom. Azóta is folyamatos újjászületésben vagyok: őszintén szólva, azok, akik korábbról ismertek, már nem tudhatják ki vagyok.

Magam számára is kisbaba vagyok még. Egy újszülött frissességével nézek körbe, meghatározottságoktól mentesen. Egy újszülött még “nem tud semmit”,  de valójában ez egy lehengerlő lecke volt, a kisbabától egy negyedik évtizedét taposó nőnek, egy büszkén három-gyerekes anyának…

Lecke az abszolút bizonyosság tökéletes hiányáról, a Semmi bölcsességének való átadódásról…

Az “egyértelmű” igazságok elfeledésének folyamata, a(z egyébként is csak illuzórikus) biztonságérzet szorításának levetkőzése, kígyóbőr vedlések sorozata, hitrendszerek, mesék és narratívák kibogozásának éve. A legújabb köröm, mely során dogmatikusnak még csak a látszatát is adó gondolati struktúrák újfent lerobbantak rólam.

Mindig egyfajta (nem is könnyed) átadódási folyamat előzi meg a nem-tudás állapotát, mely egy másféle, némiképp a kegyelemhez hasonlítható létmódba vezet át a végére.

És tényleg: micsoda áldás is az, hogy

nem

tudok

semmit

semmitsemmitsemmitsemmitsemmitsemmitsemmit

 

Érzed, hogy milyen szabadsággal tölt ez el? A kivetítések hiánya? A “mi lenne akkor, ha…” feltételezések és aggódások elengedése? A semmit nem tudás megnyitja a pillanatot. Teret ad az elengedésnek. Kaput tár a folyamatos átalakuláshoz. Újrastrukturálódásnak. Megújhodásnak. Életteli életnek.

A NEM-tudás nyitottra robbantja a szívem. Előhívja a bennem élő harcost és vad ölelkezésbe taszít mindazzal, amit SOHASEM lehet megismerni.

És megnyitja a teret annak a szabad léleknek, aki belül él. Annak, aki nem zavartatja magát azzal, hogy a dolgokat “tudja”, mert olyan rohadtul sok a dolga azzal, hogy ÉLJEN és SZERESSEN.

(… micsoda forradalmi lény …)

Nem tudok semmit.

És Te sem.

De Kedves, ez nem baj! Menj csak bátran tovább, és meglásd, hamarosan megtelsz saját magad dallamának hangjaival! Figyeld meg, ahogy ismeretlen-(én)-ségeid tömege ki majd beörvénylik saját létezésed szélei felől egészen annak közepébe. Kövesd a nem-értések szelét  … Ha elég mélyen lélegzel, meglásd, hogy nem-tudásod általi szabadságod átfordul egyfajta teljesen egyedi mindenség térbe.

Kövesd bölcs tudatlanságodat, mert ott van a kincs. Mindannak a gyökerénél, amit nem értünk, nem érthetünk és sohasem fogunk megérteni, ott van a lényege Mindannak Ami (éppen) VAN.

Itt. És. Most.

Mint mindig:

L O V E 2 Y O U ( A L L )

(és akkor most van az a pont, amikor össze is ölelkezhetünk, szabadon és lelkesen, befogadva bárkit, aki ebben az ölelésben részt szeretne venni!)

Ja, és az elmaradhatatlan zene 😉

 

________***********________